Načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović izjavio je danas da je u prvoj polovini godine evidentirano 466 krivičnih djela, za 17 djela ili za 3,8 odsto više nego u istom periodu lani, te da je procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu 69, a ukupna rasvijetljenost 88 odsto.
Vujanović je rekao da je Policijska uprava Prijedor u prvih šest mjeseci evidentirala i rasvijetlila tri krivična djela ubistva, od kojih jedno teško ubistvo i jedno ubistvo u pokušaju.

“Počinioci ovih najtežih krivičnih djela lišeni su slobode i predati nadležnom tužilaštvu, a četiri lica se nalaze u pritvoru. Rasvijetljena su i tri razbojništva počinjena 2018. i 2020. godine”, rekao je Vujanović na redovnoj mjesečnoj konferenciji za medije u Prijedoru.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta bilo je 38 krivičnih djela u kojima je pričinjeno 2.110.000 KM materijalne štete.

“Evidentirana su 23 krivična djela koruptivnog karaktera, a nadležnom tužilaštvu podneseno je 13 izvještaja protiv 17 lica”, naveo je Vujanović.

Evidentirano je i kontrolisano 226 ilegalnih migranata, što je za 379 ili 62 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Zabilježena su dva krivična djela krijumčarenja ljudi, a podnošenjem izvještaja Tužilaštvu prijavljena su tri lica.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Radenko Bašić rekao je da je od ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela, 168 počinjeno po nepoznatom izvršiocu.

Nadležnom tužilaštvu podneseno je 418 izvještaja protiv 439 lica, od kojih su 202 povratnika i 10 maloljetnika.

“Od evidentiranih 386 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, 214 se odnosi na imovinska krivična djela čija ukupna rasvijetljenost iznosi 76 odsto. Iz oblasti zloupotrebe droge evidentirano je 26 krivičnih djela i 57 prekršaja. Oduzeto je više od 2.500 grama marihuane, određene količine heroina, kokaina, sjemenke i stabljike kanabisa kao i druge medicinske droge”, naveo je Bašić.

Načelnik Sektora policije Policijske uprave Prijedor Mario Milašin rekao je da je u prvoj polovini ove godine iz oblasti javnog reda i mira evidentirano ukupno 210 prekršaja, što je za 53 odsto manje nego u istom periodu lani.

Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano je 349 saobraćajnih nezgoda, od kojih pet sa smrtnim posljedicama.

Iz saobraćaja je isključeno 1.106 vozača, od kojih 906 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, a isključena su i 402 vozila.

Izvor: Agencije