Srbi u Federaciji BiH imaju pravo da nose šubare, šajkače i drugu narodnu nošnju, kao i grb Nemanjića i tradicionalna srpska obilježja.

Epilog je ovo pravosnažne presude koju je donio sud u Bihaću u korist dvojice Srba iz Bosanskog Petrovca, Nikole Balabana i Danila Kecmana, koji su kažnjeni jer su uoči pravoslavnog Božića, prošle godine, imali kape sa grbom Nemanjića, a koje je lokalna policija okarakterisala kao “četnička obilježja“.

Balaban i Kecman su se, naime, teretili da su 6. januara 2020. godine izazvali vjersku, nacionalnu netrepeljivost i mržnju tako što su prilikom proslave Badnjeg dana na javnom mjestu nosili „četnička oilježja“, odnosno kape šajkače i šubare sa kokardama.

Zvanični grb

Opštinski sud u Bihaću, a potom i Kantonalni sud u tom gradu su, međutim, utvrdili da se nije radilo o četničkim obilježjima već zvaničnom grbu Republike Srbije, odnosno grbu Nemanjića.

Osim oslobađajuće presude Balabanu i Kecmanu, obustavljen je i prekršajni postupak protiv srpskih policajaca iz Bosanskog Petrovca, Dragana Lipića i Neđe Mrđe.

Protiv njih je MUP Unsko-sanskog kantona pokrenuo disciplinski postupak jer su se 6. januara, nalazili u društvu s Balabanom i Kecmanom, kada su oni, po tvrdnjama policije, nosili „kokarde“ na kapama.

Iako dva policajca taj dan niti su bili na dužnosti niti su nosili bilo kakva obilježja, policija ih je teretila za težu povredu službene dužnosti, pa su suspendovani.

Ravnopravnost

Predsjednik Regionalnog odbora DNS za FBiH i delegat u Domu naroda FBiH, Nikica Bosnić, ističe da ova presuda budi nadu i da predstavlja pozitivan signal da će status Srba u tom entitetu napokon biti ujednačen sa ostala dva naroda.

Izvor: Srpskainfo