Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović najavio je da će grad podržati tretiranje djece oboljele od astme apiterapijom u “Inhal” centru u Gornjoj Dragotinji kod Prijedora.

Pavlović je danas posjetio porodično gazdinstvo “Pčelarstvo Radaković”, gdje je prošle godine otvorena prva apikomora u kozaračko-prijedorskoj regiji i izrazio očekivanje da će se ova djelatnost razvijati u budućnosti.

“Grad će djeci oboljeloj od astme pomoći u dolasku ovdje i naći načina da finansira tretmane koje djeca ovdje treba da dobiju”, rekao je Pavlović novinarima.
Vlasnik gazdinstva Rade Radaković rekao je da će za šestoro djece omogućiti besplatnu terapiju koja se sastoji iz deset tretmana udisanja vazduha iz košnica po sat vremena.
“Imamo ovdje 299 vrsta biljaka koje pčele unose u košnicu i od toga prave nektar, polen, med. To sve ide u vazduh koji čovjek udiše”, rekao je Radaković i precizirao da je cijena jednog tretmana od sat vremena 10 KM.
Predsjednica Udruženja građana za pomoć oboljelim od astme i hronične opstruktivne plućne bolesti “Anemona” Ilinka Macura zahvalila je gradonačelniku i domaćinu na spremnosti da pomognu ovoj populaciji.
Ihnal Centar Radaković je prva API komora na kozaračkoj regiji koja je otvorena prema projektu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske te pomaže oboljelima od astme, bronhitisa, psorijaze, alergija itd.

Izvor: prijedorgrad