epa06786889 A gas station attendant pumps petrol into a vehicle at a service station in Tunis, Tunisia, 05 June 2018. According to media reports, Tunisia is expected to raise the price of fuel and enforce more austerity measures to meet the terms of International Monetary Fund (IMF) for its loan. EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Ako cijena nafte na svjetskoj berzi nastavi da raste, moguće je i poskupljenje goriva u Srpskoj, i to za tri feninga po litru.

Posljednju korekciju imali smo prije desetak dana, za pet feninga u prosjeku.

Ovo su potvrdili u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS, naglasivši da se, trenutno, cijene goriva u Srpskoj kreću oko 2,04 do 2,13 KM po litru.

– Unazad dvije sedmice imamo skok na berzi na 610 dolara po toni ili 76 dolara po barelu. To je promjena koja se odrazila na tržište s povećanjem od oko četiri do šest feninga po litru benzina i dizela. Cijene u zemljama regiona su takođe u porastu. Naglasio bih da smo i dalje najjeftiniji, tako da mnogi vozači prelaze granicu radi kupovine goriva na svim benzinskim pumpama u Republici Srpskoj – rekao je za Srpskainfo predsjednik ove grupacije Dragan Trišić.

On ističe da bi, nakon ljetne sezone, trend rasta cijena trebao da stane.

Podsjetimo, litar goriva u Republici Srpskoj u maju lani u prosjeku je koštao oko 1,52 marke, a u istom periodu ove godine oko 1,98 KM, što znači da je njegova cijena za samo godinu dana skočila za 30 odsto.

To znači da je u ovom periodu rezervoar goriva od 50 litara poskupio za čak 26 KM.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je u maju prošle godine litar benzina BMB 95 koštao 1,54, a litar dizela 1,51 KM. S druge strane, u maju 2021. cijena litra benzina bila je 1,99, a dizela 1,97 KM.

Izvor: Srpskainfo