Za Ovna su “smrt” ugljeni hidrati, a za Bika slatkiši. Dijete najteže padaju Blizancima, a Rakovi moraju da smanje unos mlečnih proizvoda. Šta je sa ostalima?

Ovan

Ovan prvo treba da nauči da sporije jede, ali i da ne preteruje sa brzom hranom. Začinjena hrana vam ne smeta, dok su ugljeni hidrati “smrt” za Vaš vitak stas. To znači da slatkiše, pecivo, paste… sebi možete da priuštite samo u retkim trenucima.

Bik

Slatkiši su ono od čega se vi gojite. Ako već ne možete skroz da ih izbacite iz ishrane, svedite ih na minimum. Kažite sebi, jednom u dve nedelje: “Danas je dan za moju omiljenu čokoladu, kolač ili tortu” i napravite od toga potpuni ugođaj. Međutim, potrudite se da se ne opterećujete savršenim izgledom, to nije najbitnije. Zdravlje je na prvom mestu i zbog toga treba da vodite računa o ishrani. Ne preterujte ni u čemu, jer i voće goji kada se “proždire”.

Blizanci

Blizanci treba da jedu više manjih obroka tokom dana, i to salate i bareno povrće, sa što manje mesa. Njima prija ovo letnje vreme, jer tada napokon unose više tečnosti i više se kreću. Leto je retka prilika da i Blizanci, koji tradicionalno ne brinu mnogo o ishrani, jedu voće i povrće, piju limunadu, ali i običnu vodu. Dakle, ako ne smršaju tokom leta, teško će im to poći za rukom kada stigne jesen.

Rak

Za vas su mleko i mlečni proizvodi jako bitni, ali ne preterujte. Voćni jogurti, punomasno mleko, pavlaka, sirevi (koje baš volite), nisu nikako za vas. Potrudite se da smanjite unos veštačkih proizvoda, pre svega slatkiša. Pijte što više vode, to će pomoći u rešavanju vaših problema u vezi sa viškom kilograma.

Lav

Morate da znate da ne morate da pojedete baš sve što imate u frižideru. Jedite više mesa, a manje hleba. Vi ste jedna velika mačka i meso vam je neophodno da biste kao car životinja držali sve konce u svojim rukama. Nemojte da se prejedate jer vas to usporava, potrudite se da imate više manjih obroka dnevno, makar pet. I budite umereni, neće hrana nestati – ko sme nešto da otme jednom Lavu?!

Devica

Prodavnice zdrave hrane su pravo mesto za Vas. Musli, kaše, žitarice u svim oblicima bi trebalo da konzumirate barem jednom dnevno, ali ne preterujte sa semenkama i koštunjavim voćem – ne više od desetak komada badema, lešnika ili oraha dnevno. Ako spadate u one Device koje ne mogu bez hleba, birajte integralni. Od voća i povrća nikome nije pozlilo, pa neće ni vama, a ako baš ne možete da ga podnesete u sirovom obliku, pronađite neke jednostavne recepte koji ne zahtevaju mnogo termičke obrade. Zaboravite na prelive, dresinge, sosove!

Vaga

Ne morate da jedete slatko čim otvorite oči! Probajte, već sutra ujutru, da prvo popijete čaj, po mogućnosti zeleni (bez šećera, naravno). Ako preživite, a hoćete, nastavite da unapred razmišljate o svojim obrocima tokom dana. Ako imate vremena za to, zapisujte šta ste pojeli za doručak, šta za ručak… kako biste imali uvid u količinu, ali i u izbor namirnica. Tako ćete videti koliko voća i povrća, svežih namirnica ste tokom dana uneli u sebe, da li ste bili umereni sa ugljenim hidratima, da li ste preterali sa mastima. Budite sam svoj nutricionista, pišeu Nezavisne

Škorpija

Vi volite sebi da ugađate, zato hrani koja vam baš i nije omiljena, ali je zdravija i dijetalna, dodajte začine koji vam prijaju. Voće zasladite kašičicom meda, bareno povrće aromatičnim sirćetom, grilovano meso soja sosom. Ne prejedajte se, rasporedite obroke pravilno, jedite na tri, četiri sata, i pazite na gramažu: meso oko 150-200 grama, voće ne više od 400 grama, mlečni proizvodi oko 300 grama, hleb (ako baš morate) ne više od pet kriški dnevno. Samo na povrće možete da navalite.

Strelac

Strelci ne vole nikakva ograničenja, zato im i dijete teško padaju. Ali, postoji način da i ovi hedonisti izgube koji kilogram viška. Prvo treba sebi da postave cilj. Treba da izbace iz ishrane, pre svega, hleb i slatkiše, gazirane i ostale sokove sa šećerom, kao i alkohol. Koliko su blizu cilja, treba da proveravaju na vagi za merenje jednom nedeljno. Kada kilogrami krenu na dole, Strelcima će biti sve lakše da nastave sa dijetom, jer će uvideti da je njihov cilj sve bliže, pišu Nezavisne.

Jarac

Iako je mamina kuhinja najbolja, ne bi trebalo da se opustite ukoliko je reč o “teškoj” hrani. Potrudite se da jedete uvek u određeno doba dana, nikako kasno noću. Vi ne smete da preskačete obroke, jer ćete tada nadomestiti i više nego što vam je potrebno. Morate biti umereni, to je rešenje za vas ukoliko ste se malo ugojili. Razmišljajte o hrani kao o poslu kojim se bavite – što se bolje organizujete i pridržavate plana, to će vam lakše biti da smršate.

Vodolija

Kada biste samo uspeli da se ne prejedate nikada ne biste imali problema sa viškom kilograma. I brza hrana Vas “ubi”. Ako Vas mrzi da kuvate, mada su mnoge Vodolije baš spretne u kuhinji, pokušajte da pronađete neke zanimljive recepte, možda na internetu, za jela sa vašim omiljenim namirnicama. Zdrava hrana, voće i povrće, mogu biti ukusni koliko i sva druga, teška i začinjena jela koja su vam tako draga. Dijeta nije izgladnivanje, imajte to na umu.

Ribe

Morski plodovi i riba su rešenje za vas, kao i čorbe od povrća. Pojačajte unos namirnica koje su bogate kalcijumom: mleko i mlečni proizvodi (ali nikako punomasni), konzervirana riba, sardine (ali samo u vlastitom soku, ili u maslinovom ulju), brokoli, kelj i svo zeleno povrće. Činjenica je da se uz ribu najbolje slaže vino, ali vi se, barem dok ste na dijeti, zadovoljite sokom od ceđene pomorandže, i to samo za užinu, nikako uz obroke. Ne jedite noću. Kada vas probudi glad, zavarajte je čašom vode koju ćete popiti naiskap.

Izvor: Prva.rs