Svako od nas je kovač svoje sreće i treba samostalno da odlučuje kakav će život živeti. Nažalost, u današnje vreme ljudi često rade neke stvari ne zato što žele, već zato što se to očekuje od njih.

Nikada ne treba raditi neke stvari samo da bismo ugodili drugima. Okolina danas nameće pritisak koji može da naruši naše samopouzdanje, ali i negativno uticati na naše mentalno zdravlje.

Stoga, donosimo vam stvari za koje nikome niste dužni da se pravdate.

Izbor partnera

Samo vi možete da odlučite kakva veza će vas usrećiti. Nemojte dozvoliti nikome da kontroliše vaš ljubavni život.

Sledite svoje srce i svoje instinkte, to bolje znate nego iko drugi.

Zašto niste u vezi?

Nikome ne treba pritisak porodice i prijatelja zato što ste još uvek sami. Možda vam je teško zbog tog statusa, možda baš uživate u samoći i slobodi i pronalasku onoga što vas čini srećnim, a možda ne možete da pronađete partnera.

Upoznajte sebe bolje, istražujte život, radite ono što volite i ne dopuštajte nikome da vam stvara pritisak zbog toga.

Zašto se ne slažete s nečim?

U svakom društvu postoji neko ko misli da je uvek u pravu i da je samo njihovo mišljenje najispravnije.

Ne morate da se osećate loše zato što mislite drugačije. Vaši stavovi sigurno imaju dobro objašnjenje i zato – neka se i vaš glas čuje.

Zašto ste završili prijateljstvo?

Prijateljstva mogu različito da se razvijaju. Ako je vaše drugarstvo postalo toksično iz bilo kojeg razloga, nemate obavezu da se družite s tom osobom ako ne želite.

Takođe, ne morate da osećate ni pritisak da s nekim postanete dobri, ako vam se ta osoba ne sviđa, bez obzira na to šta drugi govore.

Svoj izgled

Vi ste vlasnik svog tela. Ako želite da imate roze kosu, tetovažu, šminku, bez šminke – odluka je na vama.

Izgled je deo vašeg identiteta, a na drugima je da vas prihvate ili ne prihvate.

Mesto stanovanja

Pokušajte da ne dopustite tzv. urbani rasizam na sebi. Ako volite manja mesta i živite u takvom mestu ili volite veća ili selo, to je vaš životni izbor koji vas čini srećnim.

Drugi nemaju pravo da zadiru u taj deo vašeg života.

Vaša karijera

Izbor posla koji vas ispunjava i kojim se bavite je isključivo vaš izbor. Ne dozvolite nikome da se meša u izbor vaše profesije, da nipodaštava vašu profesiju i vaš izbor.

Izvor: Prva.rs