“Živi život, igraj folklor”, poruka je 125 članova Kulturno-umjetničkog društva “Omarska”. Sa radom su počeli prije 12 godina i još uvijek uče. Čuvari tradicije i običaja su oni najmlađi, ali i najstariji članovi ovog društva.

Nikolina Rendić i Aleksa Rendić članovi su ovog društva već tri godine, vole folklor, jer uče neke stare igre, a voljeli bi da se bina još malo proširi. Aleksi je omiljena igra Gilbert kolo, a trenutno sa svojim drugarima sprema koreografiju Kozare. Stariji član je Tatjana Stojnić. U KUD-u je već 12 godina, folklorom se bavi iz ljubavi, ali i da sačuva tradiciju i običaje.

Krajiške igre, Igre iz Šumadije, Igre iz Pirota su od mnogih igara koje zajedno sa članovima društva spremaju umjetnički rukovodioci i kostimografi. Za sve je potrebno dosta truda i rada, ali najviše volje.

“Sve zavisi od uzrasta, ali za jednu koreografiju dva-tri mjeseca je neophodno da to bude uigrano, baš onako kako treba. Društvo trenutno broji 15 koreografija, ako računamo Prvi ansambl i to su kombinacije raznih vrsta koraka i melodija. Za jednog igrača da igra u Prvom ansamblu potrebno je da se kaže da je dobar folkloraš, a treba godina i godina upornosti i truda”, rekao je Bojan Raković, umjetnički rukovodilac KUD-a “Omarska”.

Svaka koreografija teška je na svoj način i svaka nošnja ima različite detalje po kojima je prepoznatljiva.

“U kompletu jedna nošnja da se sašije, to malo duže traje, pet do šest dana da se uradi jedna haljina. One se kompletiraju sa košuljama. Svaka je nošnja različita na svoj način. Svaki put kad sašijem jednu, onda mi je ona druga još ljepša”, kaže Zora Dronjić, kostimograf KUD-a “Omarska”.

Malo je mjesto, ali velika je zainteresovanost mladih za folklor. Ponosni su na ono što su dosad postigli i žele da budu još bolji.

“Dosad smo nastupali na velikom broju manifestacija koje su bile lokalnog i regionalnog karaktera, a nastupali smo i na brojim međunarodnim festivalima. Ističem tu dva puta u Bugarskoj, Mađarskoj, Sloveniji nekoliko puta u Srbiji i Hrvatskoj. Mi imamo tu nekakvu sreću da su ovdje djeca iz okolnih sela i počinju da rade ovdje i na taj način ovo društvo opstaje i radi”, rekao je Ranko Anđić, predsjednik KUD-a “Omarska”.

Nakon pauze, zbog pandemije korona virusa, ovo društvo sprema se da 23. jula krene na mini turneju po Hercegovini, koja će trajati tri dana.

Izvor: Kozarski