Turski trgovci naoružanjem, zajedno sa Ministarstvom odbrane BiH i lokalnim posrednicima, posljednjih nedjelja u Sarajevu intenzivno ugovaraju detalje nabavke veće količine oružja, municije i ubojnih sredstava namijenjenih kosovskim bezbjednosnim snagama, pišu beogradske “Večernje novosti”.

Pozivajući se na izvore iz domaćih bezbjednosnih službi, list navodi da je ovaj poduhvat papirološki vješto maskiran kako bi prošao nezapaženo u javnosti.

Prema operativnim saznanjima srpskih obavještajaca, kao formalni kupac u svim dokumentima navodi se Turska, iako su krajnji korisnici naoružanja jedinice na Kosovu i Metohiji.

List navodi da je u središtu posla spisak od gotovo 30 tipova naoružanja – mitraljeza i teških mitraljeza, ručnih raketnih bacača, automatskih pušaka, protivtenkovskih mina, šatora i druge vojne opreme.

Kako ističe list, prema standardima izuzetno moderne i moćne turske armije, ovaj arsenal je zastario, što je srpskim službama bezbjednosti i dalo jasan signal da bi krajnji korisnik mogao da bude prikriven.

– Operativnim radom došlo se do detalja razrađenog plana tihog opremanja jedinica kojima komanduje vlada u Prištini. Reč je o mahom starijim tipovima naoružanja različitih proizvođača, a ovaj arsenal zanimljiv je nepriznatim vojskama u povoju, terorističkim grupama i paravojnim formacijama – navodi list.

Dominiraju ručni raketni bacači, protivoklopna sredstva, minobacači, mitraljezi i teški mitraljezi, mahom sovjetske i američke proizvodnje.

Autor: SRNA/RTRS