Zainteresovani građani primjedbe na ovaj nacrt mogu dostaviti lokalnoj upravi do 30. avgusta.

Ovaj nacrt odluke o izmjenama i dopunama odluke o imenima ulica i trgova je postavljen na zvanični veb-sajt Gradske uprave, a biće dostavljen i mjesnim zajednicama u Prijedoru na koje se odnosi.

Sve prijedloge koji dođu na adresu Gradske uprave razmotriće Komisija za imenovanje i promjenu naziva ulica i trgova. Potom će sačiniti prijedlog odluke o imenovanju ulica i trgova i dostaviti ga Skupštini grada na razmatranje.

Prigovori

Odbornik Mesud Trnjanin (SDA) je rekao da se građani Kozarca ne slažu s nazivima ulica.

– Za Ulicu Fikreta Hodžića građani insistiraju da se produži prema Trnopolju. Za Ulicu Alije Kulenovića insistiraju da bude pored kuće gdje je on rođen. Potrebno je da ovi prijedlozi budu vraćeni mjesnim zajednicama i građanima na usaglašavanje – rekao je on.

Odbornik Ranko Smiljanić (PDP), koji je član Komisije za imenovanje ulica i trgova, kaže da se zbog duplih ulica dešavaju i pogrešni birački spiskovi.

– Ako se ne možemo usaglasiti za 125 ulica, možemo za 115, pa da ih riješimo. Imaćemo ljude koji su zadovoljni, a za ovih 10 ćemo tražiti rješenje – kaže on.

Vruć krompir

Odbornik Nikola Vujasinović, koji je takođe član ove komisije, smatra da im je uručen vruć krompir, jer je prijedlog naziva sačinila komsija iz prethodnog skupštinskog saziva.

Predsjednik Komisije za imenovanje i promjenu naziva ulica i trgova već tri mandata je Milenko Radivojac, koji je arheolog i bivši direktor Muzeja, sa 40 godina dugim radnim stažom u oblasti kulture. On je objasnio da je na sastanku jednoglasno odlučeno da se prihvati prijedlog prethodnog sastava.

– Ako odustanemo od toga i krenemo ponovo u imenovanje, to je proces i pitanje je da li bi ga završili u mandatu ove Skupštine – izjavio je Radivojac.

Ddoaje da veliki broj građana ćak 30 godina živi u ulicama koje nemaju nazive i da je posljednje imenovanje ulica bilo 2013, kada je imenovano 160 ulica, mahom u prigradskim izbjegličkim naseljima.

Geta

Radivojac podsjeća da je prijedlog o imenovanju ulica i trgova tri puta skidan sa dnevnog reda sjednica Skupštine grada u prošlom sazivu.

Navodi da je i ranije raspisivan poziv za dostavu prijedloga naziva, ali da je među njima bio veliki broj duplih naziva ili imena koja nisu poznata.

– Ako se budemo strogo držali toga šta će reći MZ, napravićemo geta; tamo gdje je bošnjačko stanovništvo biće ulice sa bošnjačkim imenima, a isto i u naseljima sa srpskim ili hrvatskim stanovništvom. Nisam pristalica toga, živimo u multietničkoj sredini i 21. vijeku. Ako ste dali povjerenje komisiji, morate joj vjerovati – istakao je Radivojac i dodao da nije saglasan s tim da ime neke osobe mora nositi ulica u kojoj je rođen.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović je istakao da je imenovanje ulica u fazi nacrta odluke koja tek treba da dođe do svog prijedloga, o kome će se glasati na Skupštini.

– Ne treba nikome gurati prst u oko, stvarati geta i tenzije koje nisu neophodne već iskoristiti prijedloge koji su korisni da naši građani imaju konačno svoje adrese kako bi mogli lakše funkcionisati – zaključio je on.

Vršilac dužnosti načelnika sa saobraćaj i komunalne poslove grada Prijedora, Dragoslav Kabić, podsjetio je da je 2017. godine ovom odjeljenju dat nalog da se uspostavi adresni registar na području grada, te da je obilaskom terena utvrđeno da je veliki broj ulica i trgova bez naziva ili s duplim nazivom.

MATERIJAL

Tačku o imenovanju ulica i trgova zasjenila je tvrdnja predsjednika Skupštine grada Prijedor, Mirsada Duratovića, koji je inače zamjenik predsjednika Komisije za imenovanje i promjenu naziva ulica i trgova, da je na sastanku komisije imao drugačiji materijal od ostalih članova, odnosno sa nazivima 124 ulice. Predsjednik Komisije Milenko Radivojac je istakao da on nema ništa sa dostavljanjem materijala za sastanake i da to rade nadležne službe Gradske uprave.

Pojedini odbornici posumanjli su da je kod Duratovića materijal koji je pripreman za prethodne sjednice. Kakav je materijal dobio Duratović nisu mogli da objasne ni gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović ni Dragoslav Kabić, ali su poručili da niko nije to namjerno uradio.

Izvor: Srpskainfo