U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata ubijeno je 74.642 djece od kojih je najmađa žrtva bila stara samo jedan dan, rekao je danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

On je naveo da je NDH bila jedina država koja je imala logor za djecu koja su na stravičan način i monstruozno ubijana, umirala od bolesti, glađi i žeđi.

Milunović je podsjetio da je nakon ofanzive njemačkih, ustaških i domobranskih snaga na Kozari ubijeno 11.000 djece Kozare i Potkozarja od kojih je najstarija žrtva imala 16 godina.

– To je bila zvanična politika monstruozne fašističke tvorevine NDH. Ustaše su prevazišle svoje mentore Nijemce koji su se često, a pogotovo Italijani, zgražavali nad nedjelima koje su počinili Hrvati i muslimani u ustaškim redovima – rekao je Milunović na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom obilježavanja Dana sjećanja na ubijenu i umorenu djecu od ustaša u NDH.

Milunović je rekao da su ustaše formirale logore za djecu u Sisku, Јastebarsklom i Gornjoj Rijeci, ističući da je puno djece umoreno u logorima Stara Gradiška i Јasenovac.

On je naveo da je italijanski general Alesandro Luzan u mjestu Prebilovci u Hercegovini, obilazeći sreska mjesta Stolac, Čapljinu i Ljubinje, zapisao da je od obavještajnih oficira saznao da su u velikoj školskoj učionici zatekli zaklanu učiteljicu i 120 njenih učenika od kojih nijedno nije bilo starije od 12 godina.

– Mnogima su odsijecali glave i ređali ih po đačkim klupama, a iz rasporenih utroba ustaše su izvukle crijeva i kao novogodišnje vrpce rastegli ih po plafonu i ekserima ih ukucali na zidove. Јedan župnik je u svemu tome učestvovao – istakao je Milunović.

On je rekao da su na mnogim mjestima pokolja Srba učestvovali i katolički sveštenici, kao što je bio slučaj u školi u Šargovcu kod Banjaluke.

Milunović je naveo da će u Gornjem Јelovcu-naselje Macure kod Prijedora danas biti obilježen Dan sjećanja na ubijenu i umorenu djecu od ustaša u NDH.

Program obilježavanja počinje u 17.00 časova služenjem parastosa za svu ubijenu i umorenu djecu u NDH.

U 17.10 časova predviđeno je polaganje vijenaca i cvijeća, a zatim obraćanje zvaničnika i prigodan umjetnički program.

Obilježavanju Dana sjećanja prisustvovaće predstavnici institucija Republike Srpske, gradova Banjaluka, Prijedor, Gradiška, te opština Kozarska Dubica, Oštra Luka, Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica, Laktaši i Srpca, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, SUBNOR-a Republike Srpske, nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Autor: SRNA/RTRS