Zahvaljujući Gradskoj upravi Prijedor za šest članova Udruženja građana za pomoć oboljelima od astme “Anemona” biće obezbijeđeno po 10 inhalacionih terapija u Api komori koja se nalazi u Donjoj Dragotinji kod Prijedora. Api komora od velikog je značaja u liječenju više od 90 odsto bolesti uz pomoć ihalacija vazduhom iz pčelinjih košnica.

Na imanju pčelara Rade Radaković prošle godine otvorena je prva Api komora u Prijedorskoj regiji. Funkcija ovog inhal centra je od izuzetnog značaja u liječenju brojnih bolesti. U posljednje vrijeme pored liječenja asmatičara koji ovdje dolaze po svoju dozu zdravlja, kvalitet ovih inhalacija prepoznali su i pacijenti koji su prebolovali koronu, priča pčelar Rade Radaković.

– Udisanjem tog zraka iz košnice pomaže regulisanje čitav sistem tijela renovira, kao kompjuter restartuje se, mi imamo ovdje 299 vrsta biljaka koje pčele unose u košnicu i od toga prave nektar, polen, med i to sve ide kroz zrak – kaže Radaković.

U Udruženju “Anemona” ističu da ove inhalacije, na pacijente koji boluju od astme, djeluju kao i terapije poput kortikosteroida. Od velikog značaja biće i pomoć Gradske uprave u finansiranju po 10 inhalacija za šest pacijenata ovog Udruženja.

– Zaista pomogne našm mališanima svaki tretman ovdje u stvari jedna cijela ta terapija tih deset tretmana zaista pomogne pogotovo u ovom kritičnom periodu kada je visoka koncentracija polena – rekla je Ilinka Macura, predsjednica Udruženja građana za pomoć oboljelima od astme “Anemona”.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović ističe da će grad i u narednom periodu biti podrška članovima Udruženja građana za pomoć oboljelima od astme “Anemona”, a sve u cilju zdravlja.

– Grad će naći način da isfinasira tretmane koje ovdje treba da naša djeca dobiju, to ćemo se dogovoriti sa Anemonom i sa gospodinom Radakovićem. Mislimo da sve ono što je dobro za zdravlje naše djece da ćemo pomoći i da ćemo pomagati u narednom periodu – kaže Pavlović.

Api komora pomaže kod bronhitisa, astme, stresa, psorijaze i u liječenju brojnih bolesti. A da bi pčele bile u službi zdravlja, neophodno je porevesti 20 minuta u komori udišući pčelinji vazduh.

Autor: RTRS