Iz Gradske uprave Prijedor tvrde da će gradonačelnik Dalibor Pavlović predložiti odbornicima da se produženje radnog vremena tržnih cenatra nedjeljom izostavi iz nove odluke ukoliko bude više negativnih primjedbi građana na nacrt izmjene i dopune Odluke o radnom vremenu pravnim licima i preduzetnicima.

aime, Grad Prijedor je prije godinu i po skratio radno vrijeme tržnih centara nedjeljom do 13 sati, ali je ovim nacrtom predloženo da se rad tržnih centara produži nedjeljom do 22 sata. Primjedbe na nacrt građani mogu dostaviti do kraja ovog mjeseca.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu i preduzetništvo grada Prijedora, Rade Rosić, kaže za Srpskainfo da je prijedlog izmjene i dopune Odluke o radnom vremenu planiran duže vrijeme zbog pojedinih članova iz postojeće Odluke o radnom vremenu koje je trebalo promijeniti.

– U postojećoj odluci je bilo neophodno da se uredi stanje u vezi s neradnim danima i praznicima, dragstorima, cvjećarama i pogrebnim društavima, tržišnim redom, benzinskim stanicama i apotekama. U toku kreiranja izmjena i usklađivanja s važećim zakonskim rješenjima, Odjeljenju za privredu i preduzetništvo su dostavljeni zahtjevi pojedinih trgovačkih centara o produženju radnog vremena nedjeljom sa važećih 13 na predloženih 22 sata – priča Rosić.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
Rade Rosić

Dodaje da su obavili i razgovore sa Odsjekom za inspekcijske poslove, Privrednom komorom i Zanatsko-preduzetničkom komorom. Podsjeća da je gradonačelnik Pavlović na dan održavanja sjednice Skupštine predložio da se uključi širi krug javnog mnjenja i da se čuje mišljenje građana, te je prijedlog izmjene Odluke o radnom vremenu zamijenio Nacrtom izmene odluke o radnom vremenu.

Na pitanje Srpskainfo zašto su manje trgovačke radnje izuzete iz produženja rada nedjeljom sa 13 na 22 sata Rosić odgovara da nijedna trgovina ovog tipa nije uputila zahtjev Gradskoj upravi da se produži radno vrijeme.

– Gradska uprava Prijedora je u skladu s praksom iz okruženja radnim vremenom nedjeljom obuhvatila samo trgovačke centre, zbog namirivanja potreba za robama šireg asortimana – tvrdi Rosić.

Predsjednik Upravnog odbora Zanatsko-preduzetničke komore iz Prijedora, Ranko Zgodić, ističe da se u ovoj komori zalažu da svima bude dozvoljeno duže radno vrijeme nedjeljom, a ne samo tržnim centrima.

– Mi smo pobornici ideje da svi rade nedjeljom i da preduzetnici koji pretežno sami rade u svojim radnjama i od toga žive, a pune gradski budžet, imaju mogućnost kao i ostali da zarade, a ne reći kako tržni centri mogu, a privrednici i preduzetnici ne mogu. Ako tako ne bude, reći ćemo preduzetnicima da zatvore radnje i otpuste radnike. Alternativa je odlazak vani i to se događa svakodnevno – zaključuje Zgodić.

Novim nacrtom je predloženo i da se za prodavnice pogrebne opreme i cvjećare radno vrijeme nedjeljom sa 13 sati produži na 21 sat.

DEFINISANO ŠTA JE TRŽNI CENTAR

Prema važećim pravilnicima, tržni centri su objekti koji u svom sastavu imaju najmanje pet poslovnih subjekata. U slučaju da se radno vrijeme i produži nedjeljom u Prijedoru, svi tržni centri ne mogu zadovoljiti taj kriterijum.

Iz Gradske uprave Prijedor poručuju da su svi imali mogućnost da se preko Zantasko-preduzetničke ili Privredne komore obrate zahtjevom za produženje radnog vremena i da je to odobravano u 90 odsto slučajeva.

Izvor: Srpskainfo