Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da je cijeli politički šou Aljbina Kurtija u Briselu osmišljen da se srpska strana natjera na reakciju.

Druga runda dijaloga Beogada i Prištine na najvišem političkom nivou završena je juče bez pomaka.

U razgovorima u Briselu učestvovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Petković je rekao da  je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić  od samog početka političkog procesa u dijalogu razgovarao sa Tačijem, Hotijem, Mustafom, ali da su razgovori sa Aljbinom Kurtijem  “čudo neviđeno”.

– To možete da pitate i predstavnike EU, Lajčaka i Borelja. Za sastanak na visokom političkom nivou, pripremali smo se još na tehničkom razgovoru koji je bio 7. jula. Tada smo dobili nacrt od EU oko čega treba da se saglasimo, riječ je o tri tačke i tri rečenice i u njima nema ništa sporno i da neko ko to odbija jasno je da ne misli o miru i da ne želi da ide u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine – istakao je Petković.

Petković ukazuje na ono  što je predložila EU – obje strane su se saglasile da se intenziviraju zajednički napori da se pronađu preostala nestala lica, da se uzdrže od radnji koje imaju potencijal da destabilizuju situaciju na terenu, i treća tačka – da će se redovno održavati sastanci glavnih pregovarača uz posredstvo EU.

Petković kaže da se Kurti saglasio samo sa trećom tačkom, dvije tačke nije želio da razmatra jer je insistirao na suočavanju sa prošlošću, pa krenuo da govori o tri genocida.

Na sve provokacije, uvrede, Vučić je argumentovano i smireno odgovarao Kurtiju, jer cijeli politički šou Kurtija, kako kaže Petković,  bio da se srpska strana natjera na reakciju.

Autor: RTS