epa09089736 A medical staff member takes care of a COVID-19 patient at the intensive care unit of the University Hospital in Essen, Germany, 22 March 2021. The University Hospital Essen treats several patients in its intensive care unit who are seriously ill with COVID-19. Countries around the world are stepping up measures to stem the reappearance in a third wave of the SARS CoV-2 coronavirus, which causes COVID 19 disease. EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Sve više 20-godišnjaka koji su preležali kovid-19 traži pomoć kardiologa zbog povišenog pritiska, da bi se ustanovilo da su tokom zaraze imali upalu srčanog mišića ili maramicu. Od “novih” kardioloških pacijenata koji dožive infarkt miokarda, 60 odsto njih je bilo prethodno žrtva infekcije koronom.

Kada je riječ o pacijentima koji sve više traže pomoć kardiologa, a prije kovida nisu imali kardioloških i kardiovaskularnih problema, dr Ružičić navodi da se radi o nemalom broju djevojaka i mladića u 20-tim godinama, koji su bili bez klasičnih faktora rizika.

– Oni se vrlo često javljaju sa postkovid hipertenzijama, odnosno povišenim krvnim pritiskom drugog i trećeg stepena, koji nerijetko već odmah zahteva medikamentni tretman. Kod nekih pacijenata koji su preležali kovid, ustanovljeno je da su tokom korona procesa imali zapaljenje srčane maramice ili srčanog mišića, te da imaju problema u smislu umora, zamaranja, malaksalosti, gušenja, nedostatka daha, probadanja u grudima – prića on.

Kako kaže, tu je i sve više pacijenata sa bolestima perifernih krvnih sudova, kod kojih postoje tromboze vena donjih ekstremiteta, a takvi slučajevi zahtevaju još pregled vaskularnog hirurga i dopler, kako bi se prevenirale tromboembolijske komplikacije.

– Ono što su pokazele studije i obdukcioni nalazi, tamo gde su se radili, jeste da korona izaziva mikrotrombozein situ. To su sitna zapušenja malih finih krvnih sudova, koja recimo u plućima mogu da budu posljedica zamora i kratkog daha. Sa druge strane, korona daje jedno protrombotsko stanje, kao svaka infekcija sa povećnim rizikom za stvaranje trombova. Ne mogu striktno da kažem da li je kod svih pomenutih vrsta pacijenata njihovo stanje posledica Kovida ili ne, ali je sigurno da je doprinijela kod onih pacijenata koji su imali sklonost ka toj bolesti, a koja se u normalnim uslovima ne bi razvila – zaključuje dr Ružičić.

Za razliku od mlađe populacije, kod starijih pacijenata, koji su već imali neki kardiovaskularni problem, sada se evidentira pogoršanje osnovne bolesti, tako da u poređenju sa prekovid erom njihovo liječenje nerijetko zahteva hospitalni tretman.Što se tiče pacijenata koji u angiosalu bolnice stižu sa akutnim infarktom miokarda, čak oko 60 odsto njih u anamnezi navodi da je prebolelo Kovid infekciju, piše Blic.

– Da li je korona virus bio dodatni okidač, ili ti pacijenti zbog Kovid infekcije nisu obratili pažnju na standardne faktore rizika infarkta, trebalo bi nam još veći uzorak da bismo mogli to da definišemo. Međutim, ono što je izvesno jeste da je sada sama težina kliničke slike bolesnika dosta teža i retko se pojavljuju “lakši” pacijenti – upozorava dr Ružičić, koji je i sam u novembru preboleo korona virus.

Savjet onima koji su preležali kovid jeste “da osluškuju svoje tijelo”. Izražen zamor, nedostatak vazduha, gušenje pri fizičkom naporu, osećaj uzlupanosti ili nepravilnog rada srca, bol u grudima koji se pojačava na udah, pri promjeni položaja tela ili kašlju, pojava otoka na nogama i nemogućnost ležanja na ravnom – sve su alarmi koji zahtijevaju hitnu posjetu kardiologu.

Izvor: Srpskainfo