Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske saopštilo je da dezinformacije o procesu nabavke vakcina protiv virusa korona koje u svrhu vlastite političke promocije plasiraju pojedinci iz opozicije predstavljaju nastavak kampanje svjesnog i nedopustivog urušavanja procesa vakcinacije u Srpskoj.

U saopštenju resornog ministarstva se navodi da se ti pojedinci, u želji da ospore sve napore koji se preduzimaju u borbi protiv kovida 19, prema već ustaljenoj praksi služe isključivo spekulacijama, ne nudeći nijedan dokaz ili valjanu informaciju o procesima o kojima javno istupaju.

– Nasuprot tome, Ministarstvo i Institut za javno zdravstvo, od početka transparentno sprovode proces vakcinacije protiv u Srpskoj, u skladu sa svim važećim zakonima i propisima, o čemu redovno obavještavaju i javnost – ističe se u saopštenju.

Iz resornog ministarstva podsjećaju da je Institut za javno zdravstvo sproveo postupak nabavke vakcina “sinofarm” na osnovu informativne ponude veleprometnika koja mu prethodi i zaključaka Republičkog štaba za vanredne situacije o nabavci vakcina kineskog proizvoćača.

U saopštenju se navodi da su u skladu sa propisima i načelom transparentnosti, javno objavljeni i podaci o dodjeli ugovora i cijeni te nabavke.

– Radi objektivnog informisanja javnosti, ističemo i da je ugovorom koji je Institut za javno zdravstvo sklopio za nabavku pomenutih vakcina, jasno definisano koje su obaveze dobavljača, a one se odnose na obavezu nabavke vakcine, transporta, skladištenja, obezbjeđivanja i distribucije, po svim standardima koju propisuje proizvođač ove vrste vakcine – navode iz Ministarstva.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite još jednom poziva zaposlene u zdravstvenom sistemu u Srpskoj da se što prije aktivno uključe u proces vakcinacije i promocije vakcinacije protiv kovida 19 i na taj način daju svoj doprinos zaštiti zdravlja stanovništva.

Autor: SRNA/Srpskainfo