Ove godine Festival nosi naziv “Portret” i predstavlja omaž dugogodišnjem direktoru ove ustanove, akademskom slikaru Tihomiru Ilijaševiću, koji je preminuo prošle godine.

Vršilac dužnosti direktora Galerije Aleksandar Drinić je novinarima izjavio da na festivalu u likovnom dijelu Festivala učestvuje osam studenata sa Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda i sa Akademije umjetnosti u Banjaluci, sa svojim mentorima Milanom Krajinovićem i Nenadom Nastićem .
“Oni će, od 11 do 22 časa, tokom trajanja Festivala, slikati portrete u galerijskom prostoru i pozivam sve sugrađane da nas narednih dana posjete i vide kako studenti crtaju”, rekao je Drinić.
Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović je istakao da je jedna od manifestacija koja daje poseban doprinos LJetu kulture u Prijedoru ,Festival crteža i muzike.
“Svi koji su poznavali Tihu Ilijaševića znali su da je ovo njegova ideja kojom je želio da se ostvari spoj mladosti, umjetnosti i muzike . Ono što je karakteristika ovog festivala je da su svi dosadašnji učesnici radili u prisustvu publike, odnosno slučajnih prolaznika koji su tokom dana ulazili u galeriju i gledali kako nastaju ikone , akvareli, crteži, grafike, skulture, mozaici, vitraži. Radili su pod budnim okom mentora i tako je i ovog puta”, rekao je Pavlović.
On je ,takođe, pozvao Prijedorčane da narednih dana svrate do galerije, da prate šta i kako ovi mladi ljudi rade portrete i da i na taj način podrže ovogodišnji Festival crteža i muzike i ovu galeriju za neke buduće projekte.
Prvi put na jednom ovakvom događaju je Jovana Stančić, student treće godine Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu koja je istakla da se raduje novih poznanstvima i da je čula za ovaj festival i saradnju koju ima sa fakultetom koji pohađa.
” Pratila sam iskustvo kolega, veoma mi se sviđa i prostor i grad i lepa je organizacija festivala. Što se tehnike tiče , portret zna da bude zahtevan , ali se radujem radu u narednim danima”, kazala je Stančićeva.

Pored nje, iz Beograda su došli studenti Jovana Marović i Đorđe Simić.
Student treće godine, smjer grafika na Fakultetu umjetnosti u Banja Luci Nedeljko Ćulum rekao je da do sada nije radio pred publikom i to će za njega biti izazov ovog festivala.Pored Ćuluma, sa banjalučke Akademije dolaze i Marija Čenić, Đorđe Kaasagić i Ema Popović te Lana Banjac sa novosadske Akademije umetnosti.
Viši stručni saradnik sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu Nenad Nastić kao jedan od mentora festivala rekao je da na ovaj način nastavljaju saradnju sa ovom galerijom.
” Ovo je omaž našem kolegi Tihi i podsjećanje na divne dane provedene ovde, na njegovo veliko gostoprimstvo i ljubaznost, profesionalnost”, rekao je Nastić.Pored njega, mentor festivala je i Milan Krajinović , profesor sa banjalučke Akademije umjetnosti.
Na svečanom otvaranju koncert je održao poznati muzičar i kompozitor Nešo Galija.
“Susret s Prijedorom je bio više nego idealan posle duže pauze u nastupima , sviđa mi se što se to dešava u ovakvom ambijentu ispred galerije, jednom prelepom ambijentu, prirodnom za sve one koji žele da usavršavaju svoje duhovno stanje. Zato umetnost i postoji. Prijedor treba da bude ponosan na galeriju. Koncerti ovde su uvek bili dobri, bili su tematski, drugačiji od ostalih jer je situacija to nekako nametala, a mi smo dovovljno vešti da se tome prilagodimo, dobra strana te priče je da iz tog prilagođavanja uvijek izađe neki neočekivani kvalitet koji mi pamtimo i to je u suštini stvaralaštvo koje se desi” izjavio je Nešo Galija.

Festival crteža i muzike trajaće do petka, 23. jula, kada će biti otvorena izložba radova nastalih tokom ove manifestacije. LJubitelji klasične muzike tog dana, u 20 časova, moći će uživati u koncertu violinistkinje Natalije Todorović.

Izvor: prijedorgrad