Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je povodom najave turskog predsjednika Tajipa Redžepa Erdogana da će pojačati lobiranje za nezavisnost samoproglašenog Kosova – da to nije tursko niti je pripadalo Turskoj, te da će Srbija štititi svoje.

Vučić je rekao da je Turska velesila, a Erdogan veliki lider i da će pokušati da razgovara sa njim, te podsjetio da do 1. septembra, u skladu sa Vašingtonskim sporazumom, strane imaju obaveze da nema kampanje na priznanju Kosova niti na povlačenju priznanja.

– A ako od 1. septembra ili možda prije toga, krenu u akciju priznavanja… Turska je velika sila, Erdogan je veliki lider. Јa sam stvarno mali i zanemarljiv u odnosu na njega – dodao je predsjednik Srbije.

Prema njegovim riječima, Srbija je mnogo manje značajna od Turske, ali nije toliko mala da ne bi pokušala da se suprotstavi, zato što Srbija štiti svoje.

– Ovo nije tursko i nije pripadalo Turskoj. Pripada Srbiji. Nama ostaje da se borimo za svoju zemlji i svoj narod. Mi rezervnu otadžbinu nemamo. Pa ćemo da vidimo – rekao je Vučić novinarima, nakon posjete Despotovcu.

On je rekao da je turski predsjednik mnogo moćan, te da vjeruje da će malo da ublaži svoj stav.

– A ako ga ne ublaži, mi ćemo se boriti za svoju zemlju. Alternativu tome nemamo. Štitićemo svoju zemlju, čuvaćemo svoj narod na Kosovu i Metohiji. A bogami, vidjećete, da nismo onoliko mali koliko ja to ponekad govorim – rekao je Vučić.

Erdogan je prilikom posjete turskom dijelu Kipra najavio pojačano lobiranje za priznavanje samoproglašenog Kosova, i to izričito u sadejstvu sa SAD.

Autor: SRNA/RTRS