Nutricionista dijetetičar Jovana Srejić Ferluga otkrila je koliko ima istine u vjerovanju u takozvane “četiri bijele smrti” o kojima slušamo već godinama.

Ona je teoriju o četiri bijele smrti čula još u djetinjstvu od svoje bake.

– Mislim da bi ovu listu trebalo da revidiramo. Slažem se sa tim da bi bijelo brašno i šećer trebalo da ostanu na njoj, i to s razlogom, ali što se tiče svinjske masti i soli, smatram da postoje mnogo veći problemi u ljudskoj ishrani. Iako svinjske masti nema toliko često na mojim jelovnicima, mjesta za komad slanine će se uvijek naći. Jedini moj zahtjev je ako je moguće doći do proizvoda organskih gajenih životinja– savjetuje nutricionista.

Ona se osvrnula i na one ljude koji potpuno izbjegavaju so.

– So predstavlja dobar izvor joda, tako da ne znam zašto bismo je u potpunosti isključili. Ako je unosimo u ograničenoj dozi, so nije loša za zdravlje. Dnevna granica za zdrave je 2.300 mg soli, a za ljude sa hipertenzijom 1.500 mg.

S druge strane, Srejić Ferluga smatra da su bijelo brašno i šećer problematični.

– Uklanjanjem omotača sa zrna žita iz brašna smo izgubili dijetalna vlakna, vitamine B grupe, minerale… Bijelo brašno zajedno sa šećerom spada u namirnice koje uzrokuju inflamacije. Bijeli šećer utiče na nagle skokove i padove insulina, što može da uzrokuje probleme sa regulisanjem nivoa šećera u krvi, gojaznost, karijes, interakcije sa vitaminom C, a kod djece se javljaju porast hiperaktivnosti, problemi sa koncentracijom, deficit pažnje… – upozorava ona.

Dijetetičarka je otkrila i kako da pomoću ishrane sačuvamo svoje zdravlje, ali i kako da održimo vitku liniju.

– Ljudi ne vole kada im kažete čega moraju da se odreknu, tako da više volim da im govorim šta da ubace. Savjet je da počnu da unose puno voća i povrća, kvalitetne proteine, ribu dva puta nedjeljno i dosta tečnosti. Za one koji baš ne vole ribu, tu su čija i laneno seme ili orasi. A što se tiče stvari koje bi najbolje bilo da isključimo iz svoje ishrane ili barem da njihov unos maksimalno smanjimo, to su bijelo brašno, bijeli šećer, vještački aditivi, a trebalo bi da napravimo balans između omega-3 i omega-6 masnih kiselina, kao i da smanjimo unos alkohola, piše Blic.

Prim dr Petar Borović, ekspert za javno zdravlje podsjetio je na podatak da u svetu danas puši svaki sedmi stanovnik. Čak 85% pušača razmišlja kako da ostavi duvan, a 61% je to i pokušalo, ali bezuspješno.

– Većina smatra da je to lako, da samo baciš i gotovo, ali moji pacijenti često kažu: “Ostavio bih ja njih, ali neće one mene”. Stvar je u tome da se konzumacijom cigareta snažno podiže nivo dopamina, neurotransmitera zadovoljstva. Kada osoba pokuša da ostavi cigarete, u mozgu dolazi do feedback reakcije – objašnjava primarijus.

Kako kaže, sada postoji inovativno rešenje koje pušačima, koji ne žele da prestanu da puše, može pomoći da barem smanje rizike za pojavu kardiovaskularnih, malignih i drugih “pušačkih bolesti”.

– Koristiti zagrijani duvan, tj. preći na proizvode koji duvan zagrijevaju, a ne sagorijevaju ga od pušača će napraviti pobjednike, jer važno je smanjiti štetu. Zagrijani duvan u sebi sadrži sve željene komponente, ali sa od 50 do 90% manje štetnih materija u sebi. Čak ih je vrlo rigorozna američka FDA, preporučila kao proizvode smanjenog rizika. Za mene kao ljekara to je najljepša vijest koju sam mogao da čujem – kazao je on i dodao:

– Dobra vijest je to što su se pojavili ti duvanski proizvodi koji pacijenta pripremaju da ostavi pušenje, a za to vrijeme njegovom zdravlju prave manju štetu. Zahvaljujući “grijanom duvanu”, pušači imaju šansu da poboljšaju kvalitet svog života.

Izvor: Srpskainfo