U Prijedoru je u toku 14. Festival crteža i muzike na kojem učestvuje devet studenata iz Beograda, Banjaluke i Novog Sada, sa profesorima Nenadom Nastićem i Milanom Krajnovićem. Oni crtaju portrete u prostoru Galerije “Sreten Stojanović”, a njihov stvaralački proces privlači pažnju prolaznika.

“Veoma lijepo su nas dočekali i ugostili, i direktor Galerije i gradonačelnik Prijedora, onako baš domaćinski. Čak su nam obezbijedili modele. Juče smo radili od 10 ujutro do 23 naveče. Jeste to dosta vremena, alli imamo malo dana na raspolaganju, a namjeravamo da za izložbu pripremimo od svakog studenta po par radova”, rekao je Jovan Marović, student sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Portreti su uglavnom rađeni ugljenom i olovkom. U ulogama modela danas su se našli Aleksandar Drinić, vršilac dužnosti direktora Galerije, i Žarko Kovačević, zamjenik gradonačelnika.  Četrnaesti Festival crteža i muzike posvećen je dugogodišnjem direktoru Galerije “Sreten Stojanović” Tihomiru Ilijaševiću, koji je preminuo prošle godine. Ova manifestacija biće zatvorena sutra u 20 časova, izložbom portreta i koncertom klasične muzike. Koncert će održati banjalučka violinistkinja Natalija Todorović uz klavirsku pratnju Vlade Danića.

Izvor: Kozarski