Predsjednik PDP-a Borislav Borenović izjavio je danas da nametanjem zakona kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida visoki predstavnik u BiH Valentin Incko želi da ugasi zadnje svjetlo u ovoj zemlji, te ocijenio da ovo zakonsko rješenje može dovesti do političkog haosa u BiH sa nesagledivim posljedicama.

“To nema nikakve veze sa stvarima koje otvaraju rane. Ovo je vrlo štetan politički pokušaj nametanja zakonskog rješenja koje će dovesti do političkog haosa u ovoj zemlji”, rekao je Borenović novinarima u Sarajevu.

On je ukazao da odlazeći visoki predstavnik nameće zakon koji će biti nemoguće implementirati.

“Ovaj zakon će biti politički alat u rukama pojedinaca da se obračunaju sa nečim što je osjetljivo i bolno, sa nečim čime će se obračunavati sa političkim neistomišljenicima, sa predstavnicima srpskog naroda”, naglasio je Borenović.

On je naveo da visoki predstavnik amnestira i otvara nešto što je katastrofalno.

“Nametati zakon na taj način, odlazeći iz BiH produbljuje političke rane i proizvešće samo kontraefekat, jačati retrogradne strukture i proizvesti haos sa nesagledivim posljedicama”, istakao je Borenović.

On kaže da ne može da shvati potpuno štetan potez Incka koji odlazi iz BiH gaseći i posljednju svjetiljku u ovoj zemlji.

“To je politički katastrofalno”, ocijenio je Borenović.

Autor: SRNA/ATV