Ugostiteljske bašte koje se nalaze uz zgradu Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci nemaju potrebne dozvole i trebalo bi da budu uklonjene, kažu iz ove instituciji pozivajući se i na odluku Zavoda za zaštitu spomenika.

Istovremeno tvrde da Gradska uprava pokušava da legalizuje sporne objekte.

Direktorica NP RS Maja Dodig rekla da bašte nemaju potrebne dozvole, da su dijelom priključene na komunalnu infrastrukturu pozorišta, da su ugovori sa zakupcem višestruko štetni, a da uprkos svemu nema reakcije drugih institucija te da je Gradska uprava Banjaluka pokrenula proces njihove legalizacije.

“Staklena bašta u Ulici bana Milosavljevića nema upotrebnu dozvolu. Lokal je priključen na sve komunalne priključke NP RS i ugovori su izrazito štetni za naše pozorište”, kazala je Dodigova.

Ona navodi da zakupac za 350 kvadratnih metara plaća zakupninu 1.200 KM, a da to nije dovoljno ni za plaćanje grijanja koje za račun ugostitelja plaća upravo Narodno pozorište.

Dodaje da je Gradska uprava Banjaluka u maju ove godine izdala upotrebnu dozvolu za jednu baštu iako objekat nema komunalnu saglasnost i priključen je na komunalnu infrastrukturu NP RS.

Ona je i pročitala izjavu Draška Stanivukovića od 15.04.2017. godine.

“Pogledajte kako izgleda kafić naslonjen na Narodno pozorište, to je ruglo. To više nije kulturna institucija, nema arhitekture, nema kulture, nema ničega i mi pričao o nekoj novoj Banjaluci i kulturnoj prestonici”, rekao je tada Stanivuković, a direktorica NP RS je aktuelnom gradonačelniku postavila nekoliko pitanja.

“Da li je aktuelni gradonačelnik promijenio stav u odnosu na ovu izjavu, da li su se obrnule teze? Da li ovi ugostiteljski objekti više ne predstavljaju ruglo? Možda je ruglo institucija kulture koja ometa rad tih ugostiteljskih objekata. Šta se desilo u promjeni stava”, pitala je Dodig.

Komentarišući situaciju sa spornim objektima uz zgradu NP RS, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da nije detaljno upoznat sa svim, ali da grad ne može dati dozvolu bez saglasnosti nadležnog zavoda jer je u pitanju zgrada koja je spomenik te je napomenuo da je u tom slučaju Zavod za zaštitu spomenika adresa na koju se treba obratiti.

Direktorica Narodnog pozorišta pozvala je gradonačelnika da ne ignoriše ovaj problem.

“Uvaženi gradonačelniče zašto pažnju javnosti usmjeravate na “Kajak”, da li je to bitnije od zaštite nacionalnog spomenika? Gdje su bageri da branite nacionalni spomenik?

Izvor: ATV