Svojom maestralnom glumom iznad svih izdvojila se mlada glumica Anđela Jovanović, koja je ulogom Tašane pokazala da je vreme za velike uloge koje će sigurno ostaviti traga u budućnosti

U autentičnom ambijentu Letnje pozornice Festivala evropskog filma Palić sinoć je održana svetska premijera filma “Nečista krv – greh predaka”.

Nešto pre 21 čas tribine jedne od najlepših pozornica na otvorenom bile su krcate publikom koja je s uzbuđenjem čekala početak ostvarenja u režiji Milutina Petrovića, sa Draganom Bjelogrlićem, Katarinom Radivojević i Anđelom Jovanović u glavnim ulogama.

Inače, ovaj film se nalazi u Glavnom takmičarskom programu festivala, gde je u konkurenciji za Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju, kao i za Specijalnu nagradu žirija. Reditelj Petrović se pre samog početka projekcije obratio publici.

Premijera filma “Nečista krv – greh predaka” Promo/Ivica Vojnić

– Zahvaljujem se festivalu, Paliću i Subotici na dobrodošlici i gostoprimstvu. Nadam se da je ovo trenutak kada možemo da, za sledećih sat i po, mi budemo vaši domaćini, a vi gosti u našoj priči. Dobrodošli u 1850. godinu i jednu priču koju smo ispričali za vas – kazao je on, a publika je uzvratila gromoglasnim aplauzom.

Film prati priču o Hadži Trifunu (Bjelogrlić), uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana “Nečista krv”.

Dragan Bjelogrlić, film “Nečista krv”/Promo/This and That produkcija

Bjelogrlić je, očekivano, bio izvanredan u svojoj izvedbi, pokušavajući, kako je i istakao na jučerašnjoj konfereniciji, da svojim glumačkim rešenjima opravda niz loših odluka Hadži Trifuna, te je publika našla saosećanje i za ovaj lik.

Dragan Bjelogrlić, film “Nečista krv” Promo/Fame Solutions

Svojom maestralnom glumom iznad svih izdvojila se mlada glumica Anđela Jovanović, koja je ulogom Tašane pokazala da je vreme za velike uloge koje će sigurno ostaviti traga u budućnosti. Svu tragičnost, ali i hrabrost, jačinu i srčanu borbu za goli život iskreno i snažno prenela je Jovanovićeva na veliko platno.

Anđela Jovanović, film “Nečista krv” Promo/This and That produkcija

Veliki povratak filmu na ovim prostorima imala je Katarina Radivojević svojom ulogom Cone, sestre Hadži Trifuna, a zapažane uloge ostvarili su i Feđa Štukan, Tim Sejfi, Nela Mihailović, Marko Grabež, Teodora Dragićević, MIlica Gojković, Vaja Dujović i drugi.

Katarina Radivojević, film “Nečista krv” Promo/Fame Solutions

Film je rađen po scenariju Vojislava Nanovića, koji je adaptirala Milena Marković, te nije adaptacija “Nečiste krvi”, već su korišćena i druga dela Bore Stankovića koji je pre toliko godina na svevremen način preneo naš mentalitet koji se, umnogome, ne menja do danas.

Nela Mihailović, film “Nečista krv” Promo/Fame Solutions

Najizraženije u priči je svakako prikaz surovog patrijarhata u to vreme, a svi ženski likovi u filmu tragične su žrtve moralnih normi koje su uticale na život svih članova porodice. Žene u filmu, na čelu sa Tašanom, bore se, svaka na svoj način, za egzistenciju i položaj u društvu, a život i stroga ruka Hadži Trifuna nemaju milosti. Međutim, kako se greh s kolena na koleno prenosi, svakog stigne ono što mu je sledovalo.

Anđela Jovanović i Katarina Radivojević, film “Nečista krv” Promo/Fame Solutions

Publika je na kraju filma gromoglasnim aplauzom i ovacijama pozdravila ekipu filma, koja je dugim poklonom zahvalila na velikoj pažnji.

Premijera filma “Nečista krv – greh predaka” Promo/Ivica Vojnić

Film “Nečista krv – greh predaka” će imati svoju bioskopsku premijeru 24. avgusta u Beogradu.

Izvor: 24sedam