ОШТРА ЛУКА, 23. ЈУЛА /СРНА/ - У Оштрој Луци данас је отворен преуређени дио старог објекта Основне школе "Десанка Максимовић" у којем ће се организовати предшколско васпитање и образовање у општини која нема вртић.

 U Oštroj Luci danas je otvoren preuređeni dio starog objekta Osnovne škole “Desanka Maksimović” u kojem će se organizovati predškolsko vaspitanje i obrazovanje u opštini koja nema vrtić.
Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Republike Srpske Nataša Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što je omogućeno da se i u Oštroj Luci organizuje vrtićki program.

“Imamo dosta lokalnih zajednica gdje ne postoje vrtići, gdje ne postoji organizovan rad sa djecom predškolskog uzrasta i zato je ovakav projektat od posebnog značaja jer donosi sistemski rad u ovoj oblasti”, rekla je Cvijanovićeva u obraćanju zvanicama u Oštroj Luci.

Ona je navela da je bilo situacija da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske obezbijedi uslove za predškolski program, ali da izostane interes roditelja.

“Stvari se mijenjaju i roditelji su svjesni koliko je to važno za djecu i koliki je to benefit i njima”, poručila je Cvijanovićeva.

Direktor Osnovne škole “Desanka Maksimović” Oštra Luka Nikola Vujasinović rekao je da će djeca biti na sigurnom i pod upravom vaspitača i školske pedagoško-psihološke službe.

“Administracija škole će im biti uvijek na ruci da obezbijedi sve materijalno-tehničke uslove da ovaj projekat bude održiv i da bude i u većem obimu”, dodao je Vujasinović.

Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Mastikosa rekao je da je i ovaj projekat, kao i projekat “Da nas bude više” – kojim se stimuliše rađanje – dio pronatalitetne i populacione politike.

“I velike lokalne zajednice ostaju bez stanovništva, a u malima je to još vidljivije. Na nama je da obezbjeđujemo što bolje uslove za život”, dodao je Mastikosa.

Samostalni stručni saradnik za društvene djelatnosti opštine Oštra Luka Dalibor LJuboja istakao je da je riječ o projektu vrijednom oko 42.000 KM, gdje je 95 odsto finansirala Vlada Švajcarske posredstvom UNDP-a.

“Mi smo do sada imali mogućnost za prorgam pripreme za školu za djecu od šest godina, a sanacijom ovog objekta površine oko 144 kvadratna metra proširili smo kapacitet i možemo oformiti još jednu vrtićku grupu djece uzrasta od tri do šest godina”, rekao je LJuboja.

On je pojasnio da je projekat svojevrstan poklon donatora opštini koja je svoju razvojnu strategiju za period 2021-2027. uradila inovativnom metodologijom koja će tek postati praksa u drugim lokalnim zajednicama.

Izvor: SRNA/Kozarski