U teškoj autobuskoj nesreći rano jutros kod Slavonskog Broda poginulo je najmanje deset, a povrijeđeno 45 osoba, a kako nazvanično saznaju hrvatski mediji, pretpostavlja se da je uzrok tragičnog incidenta bio umor vozača.

Policija je jutros oko 6.20 dobila dojavu da se na auto-putu kod Slavonskog Broda, u blizini naplatnih kućica na južnom kolovoznom traku dogodila saobraćajna nesreća u kojoj je došlo do slijetanja autobusa kosovskih nacionalnih oznaka.

Kako saznaje 24sata, vozači su se odmarali nakon Bregane pola sata, a potom se zamijenili. Pretpostavlja se da je nesreći “kumovao” umor vozača, navodi portal. Nažalost, među poginulima je i “drugi” šofer, koji u tom trenutku nije vozio autobus.

Direktor brodske bolnice dr Josip Samardžić rekao je kako je u bolnicu od jutros primljeno 45 osoba, a među njima je osam teško povrijeđenih, a nekoliko ih je u kritičnom stanju, prenosi Jutarnji list.

Prema posljednjim informacijama do kojih je došao Jutarnji, u autobusu koji je išao iz Frankfurta za Prištinu bilo je 69 osoba. U 11.30 u brodskoj bolnici najavljena je konferencija za novinare.

Kolona automobila u smjeru Zagreba je duga nekoliko kilometara, vozila se usmjeravaju na županijski put i na izlaz istok. Iz Hrvatskog autokluba su javili da je saobraćaj na autoputu A3 Bregana-Lipovac na 211+450 km između čvorova Slavonski Brod Zapad i Slavonski Brod Istok u smjeru Lipovca u prekidu te da se vozila preusmjeravaju na obilazne pravce, prenio je Jutarnji list.

Načelnik saobraćajne policije policijske stanice Slavonski Brod Franjo Galić rekao je da je istraga u toku i da je u nesreći poginulo najmanje deset osoba.

– Bio sam na mnogim nesrećama, ali ova je stvarno teška i mislim da ulazi u red najtežih nesreća kojima sam ja svjedočio. Autobus je bio pun, ali ne mogu reći da li je među mrtvima ili povrijeđenima bilo i djece. Prema rječima putnika, u autobusu je bilo više od 60 osoba – kazao je načelnik saobraćajne policije policijske postaje Slavonski Brod Franjo Galić, prenio je Jutarnji list.

– Osim policije, na mjestu nesreće su i pripadnici vatrogasne službe a hitna pomoć je dolazila nekoliko puta jer je čak 30 osoba prebačeno u bolnicu. Zasad ne znamo koliko teško su te osobe povrijeđene – dodao je Galić.

Prva policijska informacija govorila je o troje mrtvih, ali je onda broj mrtvih porastao na osam, da bi onda policija javila o deset mrtvih.

– Situacija je vrlo teška i još uvijek je velik broj životno ugroženih putnika u makedonskom autobusu – rekao je Damir Brezić, portparol brodsko-posavske policije.

Policija je takođe ustanovila da se ne radi o makedonskom autobusu kako je isprva javljeno, već o kosovskom.

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković izrazio je saučešće porodcama stradalih putnika i rekao da su se na mjesto nesreće uputili ministar Vili Beroš i direktor civilne zaštite Damir Trut.

– S velikom tugom primili smo vijest o slijetanju autobusa s puta kod Slavonskog Broda u kojem je život izgubilo deset ljudi. U mislima smo s porodicama žrtava i vlastima i narodom, kojima izražavamo duboko saučešće i saosjećanje. Nadamo se da će se povrijeđeni putnici oporaviti – napisao je Plenković na Tviteru.

Oglasio se i hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman koji je na Tviteru rekao da je razgovarao sa kosovskom koleginicom Donikom Gervalom Švarc i da je izrazio saučešće kosovskom narodu i porodicama žrtava nesreće.

– Izrazio sam i nadu u brzi oporavak povrijeđenih. Hrvatska i hrvatski narod stoje uz Kosovo i sve kosovske građane. Pružamo pomoć svima kojima je to potrebno – naveo je on, prenosi Blic.

Izvor: Srpskainfo