Književnik i istoriograf Radovan Kalabić smatra da izvještaj Međunarodne nezavisne komisije za istinu o stradanju naroda u Srebrenici ima neprocjenjivu vrijednost za srpski narod jer naučno argumentavno dokazuje da u Srebrenici nije počinjen genocid.

Kalabić je za Srnu rekao da je zaključni izvještaj, koji je potpisao stručnjak za Holokaust Gideon Grajf, prvorazredni dokument za istoriju kao nauku.

– Međutim, politika uvek ide iznad naučno argumentovanih istraživanja. Bojim se da će mediji, naročito ovi globalni, korporativni, koji su samo sluškinje politike i geopolitike zapadnih sila, nastaviti sa svojom istom pričom, zbog čega izvještaj na Zapadu neće imati skoro nikakvog odjeka – rekao je Kalabić.

On smatra da to nije ni bitno, jer je, kako je istakao, suština u tome da ovaj izvještaj ima neprocjenjiv značaj za srpski narod.

Komentarišući uvjerenje Komisije za istinu o Srebrenici da haške presude u kojima se pominje genocid ne mogu da izdrže test vremena, Kalabić je rekao da one to u objektivnom pristupu nisu mogle da izdrže ni onog trenutka kada su izricane.

– Međutim, ne sudi se da bi se došlo do istine, već da bi se postigao politički efekat. To je zapadni pristup prema nama, koji je nepravičan i neodrživ, ali će i dalje tako ići – napomenuo je Kalabić.

On je pojasnio da se to radi kako bi se Srbi politički slomili i prihvatili krivicu.

– Najopasniji put je da nam nametnu krivicu da nas demotivišu duhom, a da svoje zločine zametnu – zaključio je Kalabić.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio niti pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

Autor: SRNA/RTRS