I danas je nastavljeno juče započeto potpisivanje peticije građana o neprihvatanju Inckove nametnute odluke o zabrani negiranja genocida.

U mjestima, u kojima to još nije počelo, potpisivanje će biti organizovano u narednim danima.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je pokrenuo i prvi potpisao peticiju rekao je da je to njegov lični čin otpora prema jednoj takvoj odluci.

Јuče započeto, danas je na banjalučkom Trgu Krajine nastavljeno potpisivanje peticije protiv Inckove nametnute odluke. Svoj potpis stavio je i Zdravko Marjanović. Motiv mu kaže, nije negiranje žrtava već očuvanje prava na slobodu mišljenja.

– Mislim da je bezobrazno. Nikako to nije smio dozvoliti sebi na kraju mandata kada treba da ide i to dozovliti sebi da tako nešto učini za srpski narod, za naš narod, to nije smio dozvoliti sebi – kaže Zdravko Marjanović iz Banjaluke.

Istina se ne može nametnuti, poručuju građani Banjaluke.

Potpisivanje peticije u Trebinju organizovalo je Udruženje mladih. I Trebinjci su poslali jasnu poruku da se istorija ne može prekrajati ni odlukom ni nametnutim zakonima.

– Širom Republike Srpske smo se organizovali kako bi jasno dali do znanja odlazećem visokom predstavniku da nametnuti Zakon nije dobar, da nametnuti Zakon stvara veće neprijateljstvo između tri konstitutivna naroda – rekao je Srđan Kovač iz Udruženja mladih Trebinje.

Odlučno “ne” nametnutim dopunama Krivičnog zakona BiH dali su i stanovnici Šekovića. Potpisivanje peticije organizovano je na manifestaciji, koja okuplja Srbe regije Birač, među kojima je veliki broj izbjeglih iz Federacije.

– Ovdje ima bar 50.000 Srba iz Federacije BiH koji su izbjegli i sa svojom mukom došli ovdje i nismo naššli čovjeka koji je rekao da je ta odluka Incka dobra za srpski narod – istakao je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović.

Potpisivanje peticije, kako je najavljeno, narednih dana biće organizovano i po ostalim gradovima Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je prvi stavio potpis na ovu peticiju rekao je da će podržati sve pojedince i organizacije koji će dići glas protiv Inckove nametnute odluke. Poručio je da predstavnici međunarodne zajednice u BiH imaju još malo vremena da ponište, kako je rekao, Inckov osvetnički akt i vrate stabilnost u BiH.

– Sve što se dešava i što se može desiti biće reakcija. Mi kao narod i kao Republika Srpska moramo reći da je ovo posljednja linija odbrane našeg dostojanstva – dodao je Dodik.

Poziv na jedinstvo ranije su uputili i predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata koji su naglasili da je Inckova namenuta odluka anticivilizacijski potez, kojim je pokazao da se žrtve u proteklom ratu ne tretiraju na isti način.

Autor: RTRS