„Odjeci izvora“ naziv je koncerta izvornog pjevanja, na kojem su nastupile pjevačke grupe prijedorskog Udruženja za očuvanje tradicije, Akademskog društva Novi Bograd Visoke turističke škole, te KUD-a „Knešpolje“ iz Knežice.

„Naša grupa radi deset godina i njegujemo pjesme iz svih krajeva gdje su živjeli i gdje i danas žive Srbi. Rado dolazimo u goste Udruženju za očuvanje tradicije. Ovo je za nas draga saradnja“, rekla je Nina Šurlan, vođa ženske pjevačke grupe Akademskog društva Novi Bograd. Gošće iz Srbije izvele su pjesme iz Šumadije, Krajine, Janje, Like i Dalmacije.

 

Večerašnji koncert u dvorištu Kola srpskih sestara i Crkve Svete Trojice organizovalo je Udruženje za očuvanje tradicije, uz pokroviteljstvo Grada Prijedora. Direktor Udruženja Željko Šormaz rekao je da imaju isplanirane nastupe i gostovanja u narednih mjesec dana.

„Već u srijedu nastupamo u Brezičanima u okviru ‘Svetkovanja o Ognjenoj Mariji’. Između ostalog gostujemo u Mrkonjić Gradu, a bićemo i dio manifestacije ‘Zlatne ruke Potkozarja’. U avgustu putujemo u Žitište, a sredinom mjeseca ćemo nastupiti na Međunarodnom festivalu folklora u Srbiji“, rekao je Šormaz.

Koncert „Odjeci izvora“ dio je „Prijedorskog ljeta kulture“.

Izvor: Kozarski

Foto: prijedorgrad