Opušteni mišići stomaka i višak kilograma glavni su krivci za pojavu pogurenosti u zrelim godinama života. Osim toga, loše držanje negativno utiče na rad svih organa stomačne duplje, a naročito na rad debelog crijeva. Da biste izbjegli da se zdravlje urušava s godinama, savjet je da jačate mišiće stomaka najmanje tri puta sedmično.

Tri serije

Donji stomak – Lezite na leđa s opruženim nogama i rukama oslonjenim na potiljak. Podižite obje noge istovremeno dok ne dođu pod ugao od 90 stepeni pa se vratite u prvobitan položaj. Ponovite vježbu 12 puta u tri serije.

Klasični trbušnjaci – Za početak, poželjno je da radite klasične trbušnjake, i to po 15 ponavljanja u tri serije. Lezite na leđa s opruženim nogama i rukama oslonjenim na potiljak. Podižite gornji dio tijela dok zadnjica i noge ostaju na podlozi.

Bočni mišići – Dok ležite na leđima, ruke opružite pored tijela, a glavu blago podignite od podloge da bi kičma cijelom dužinom ostala oslonjena na podlogu. Naizmjenično savijajte i opružajte noge. Ponovite vježbu 12 puta u tri serije.

Zadržite položaj

Izdržaj – Lezite na stomak, a zatim se podignite na podlaktice i vrhove nožnih prstiju. Zadržite položaj desetak sekundi. Potom se spustite najprije na jedan, pa na drugi bok. Ponovite cijelu vježbu najmanje tri puta.

Iskorak – Zauzmite klečeći položaj. Zatim jednom nogom iskoračite do šake oslonjene na podlogu. Iz ove pozicije povucite unazad nogu kojom ste iskoračili i vratite je u prvobitan položaj. Uradite najmanje 10 povlačenja, a zatim isto ponovite suprotnom nogom.

Izvor: avaz