Pripadnici Granične policije BiH, odsjek za prikrivene operacije, danas su u jutarnjim časovima na području Velike Kladuše, realizovali operativnu akciju „Eskobar“, koja je usmjerena na razbijanje organizovanih kriminalnih grupa u vezi s neovlašćenim prometom opojnih droga, a zbog više krivičnih djela uhapšene su, za sada, četiri osobe, državljani BiH.

Dvojica su, kako nam je potvrđeno, zatečena i uhapšena na farmi, a dvojica u gradu.

-Tokom operativne akcije, otkriveno je oko 6.000 stabljika indijske konoplje u namjenski izgrađenom kampu za proizvodnju i uzgoj opojne droge marihuane, koja je distribuisana kako na unutrašnjem tako i na tržištu Evropske unije – saopćili su iz Granične policije.

Podrška Graničnoj policiji BiH u realizaciji ove operativne akcije bila je Jedinica za specijalnu podršku Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a zbog specifičnosti situacije i aktivnosti tokom realizacije, podrška Graničnoj policiji pružena je i od Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske. Operativna akcija se odvijala pod nadzorom Tužilaštva BiH, a učestvovalo je ukupno 110 policijskih službenika.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić istakao je važnost ove operativne akcije i zahvalio svima koji su učestvovali kako bi se realizovala dosad najveća operativna akcija GP protiv zloupotrebe opojnih droga.

-Centralna istražna kancelarija Granične policije, odsjek za prikrivene operacije, realizovao je, dosad, najveću i najsloženiju akciju usmjerenu na razbijanje organizovanih kriminalnih grupa koje se bave uzgojem i neovlašćenim prometom opojnih droga. Ovim putem im zahvaljujem na maksimalnoj angažovanosti i višemjesečnoj istrazi uz korišćenje posebnih istražnih radnji, kao i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Hrvatske te Tužilaštvu BiH, uz čiju podršku je realizirana navedena operativna akcija – rekao je Galić.

Izvor: Glas Srpska