Bavljenje poljoprivredom nikad nije bilo lako. Ono zahtijeva mnogo truda i znoja, ali u današnje doba je jednostavnije, zahvaljujući razvoju poljoprivredne mehanizacije. Sedamdesetih godina prošlog vijeka, kombajn je na ovim prostorima zamijenio vršalicu, međutim, u zaseoku Jovići u selu Tomašica to nije slučaj. Mirko Jović još uvijek vršidbu radi po starinski, jer kako kaže, brdski teren ne ostavlja mnogo izbora. Za posao koji bi na savremenijoj mehanizaciji odradila dva čovjeka, kod vršalice mora njih mnogo više. Tu do izražaja dolazi solidarnost mještana.

“Potrebno je 10 do 12 radnika. Nekad je i problem naći radnike, ali opet se uspije. Tako se dogovore komšije i prijatelji, pomažu jedni drugima. Mi jedini u selu imamo vršalicu, inače u ravnici ljudi već decenijama koriste kombajn”, ističe Jović.

Jovići kažu da strna žita na brdovitom terenu odlično uspijevaju, ali da im nije vršalice, morali bi odustati od sijanja. Ranije je aran korišten kao pogon za vršalicu, a sada im je s traktorom mnogo lakše. Mirkova majka, 83-godišnja Persa, pamti kako se nekad vršalo žito.

“Radilo se ručno, želo se srpom, onda s volovima. Oralo se, brnalo, sve s volovima. Meni dok sam bila mlađa, nije bilo ništa teško, i djeca su pomagala kad dođu iz škole. Danas više ne mogu raditi”, kaže Persa.

Izvor: Kozarski