Ne smiruje se frka u Bihaću posle odluke da se Gradsko veća Bihaća da se poznati režiser Emir Kusturica, pisac i publicista Muharem Bazdulj, te Petar Handke, austrijski književnik i nobelovac, zbog, kako je navedeno, negiranja genocida u Srebrenici, proglase nepoželjnim osobama u ovom gradu

Sve više građana Unsko-sanskog kantona, ali i iz cele BiH, traže da se prestane sa napadima na umetnike samo zato što drugačije misle od zvanične politike. Ističu i da je Bihaću naneta ogromna sramota, koju će teško oprati generacije i generacije Bišćana, odlukom da se Kusturici, Handkeu i Bazdulju zabrani ulazak u najveći grad na Uni!

– To što je uradilo gradsko veće Bihaća spada u vrhunac besčašća i politikanstva. Ta odluka mora odmah pasti, Bihać i Bišćani ne stoje iza toga – poručuju ljuti građani ove regije u BiH

Podsetimo, inicijativu je podnela Elvira Selmanović, opštinska većnica, a podržale su je njene kolege u ovom predstavničkom telu.

– Poznato je da je Kusturica u ratnim godinama veličao politiku Slobodana Miloševića, a svaki normalan čovjek trebalo bi da negira takve stvari. Poznato je da je genocid u Srebrenici najveća tragedija i istorijska istina i negiranje genocida se može okvalifikovati kao zločin – kazala je Selmanovićeva.

Emir Kusturica nije reagovao na budalaštinu u režiji grada Bihaća, ali je zato poznati književnik Muharem Bazduljžestoko odgovorio Selimovićevoj i ludacima iz gradskog veća.

Ne postoji, poručuje Bazdulj, zakonit način da neoptuživanoj i neosuđivanoj osobi ograničite slobodu kretanja. Kako će tačno Gradsko veće sprečiti mene da dođem u Bihać i popijem kafu?

– Nije Bihać ništa više njihov nego što je moj. Moj praded je u tom istom Bihaću bio kadija. S velikim ću ćeifom prvom prilikom navratiti i ispiti jedan „preminger”. Zapravo, neću stati na jednom – kaže Bazdulj.

Bazdulj ističe da mu je reakcija bila trojaka, na tragu Magarećih godina Branka Ćopića, “jedne od najdražih knjiga njegovog detinjstva, a koja se dešava baš u Bihaću”.

– Pod jedan, za mene ta “inicijativa” ima težinu lista toalet papira. Pod dva, dosta je tužno za taj grad i šire da se ovakve svinjarije rade bez ikakve reakcije javnosti. U tom gradu se prije osamdeset godina sastajao AVNOJ, a danas ga neki marginalci pretvaraju u šovinističku kasabu koja umjetnike proglašava nepoželjnim osobama. Budite bar dosljedni, proglasite „nepoželjnim osobama” sve Handkeove prevodioce, izdavače, glumce koji igraju u njegovim pozorišnim komadima, njihove prijatelje i prijatelje njihovih prijatelja – istakao je Bazdulj.

Kao treći, i najvažniji razlog, naveo je da je ovo samo dimna zavesa da Gradsko veće pokuša sakriti činjenicu da su od tog prelepog grada napravili najneperspektivnije mesto za život u njegovoj viševekovnoj istoriji.

– Ima valjda i sedamdeset godina da se manje dece nije upisivalo u bihaćke škole, cele generacije maturanata beže preko granice čim im se namesti prilika, grad grca pod migrantskom krizom, sve je više praznih kuća i nekošenih dvorišta – rekao je Bazdulj.

Kusta zabranjen i u Sarajevu, ej ljudi, u njegovom Sarajevu!

Skupština Kantona Sarajevo u decembru 2019. godine proglasila je nobelovca Petera Handkea za nepoželjnu osobu u ovom gradu, uz osudu dodeljivanja Nobelove nagrade i obrazloženje da je “završni čin genocida upravo negiranje”.
Pored njega još jedan književnik našao se na udaru vlasti, a u pitanju je ruski pisac Zahar Prilepin, kojem je zabranjen ulazak u BiH zbog, kako je navedeno, toga što “predstavlja pretnju po bezbednost BiH”.

Grad koji se, prema rečima poznatog književnika, zameravao sa Mostarom i Banjalukom je po rezultatima poslednjeg popisa stanovništva već počeo da kaska za Cazinom, koji bi uskoro mogao, sa stanovitim pravom, da pokrene inicijativu da postane administrativni centar Unsko-sanskog kantona.

– A realna očekivanja od narednog popisa u Bihaću spadaju u žanr horora iz fascikle “grad duhova”. Umesto da rade svoj posao, gradski većnici fantaziraju o „nepoželjnim osobama”. Nazdravlje im njihove fantazije, ali one mene lično dotiču manje i od poslovičnog lanjskog snijega – zaključio je Bazdulj.

Izvor: Informer