Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Srbi u RS neće nikada prihvatiti realnost kakvu traži predsednik SDA u BiH Bakir Izetbegović.

Na pitanje šta srpski političari u RS kažu na reči Izbetbegovića da moraju da prihvate realnost, Dodik je za Tanjug rekao da Srbi nikada neće prihvati takvu realnost.

“Činili su zločine u prošlom ratu, ubijeno je više od 30.000 Srba, a za njih nema presuda. Potpuno smo uvereni da je sva međanrodna pravda kreirana posele rata da dodatno osudi Srbe i kvalifikuje ih upravo kao što je Incko pokušao”, rekao je Dodik.

Izetbegović je ranije izjavio da je uveren da će srpski političari odustati od pretnji otcepljenjem i prihvatiti istinu o ratnim zbivanjima. Dodik je za Tanjug rekao i da odlazeći visoki prestavnik u BiH Valentin Incko nametanjem zakona o kažnjavanju negiranja genocida nastoji da spreči razotkrivanje međunarodne prevare. Dodik kaže da je izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebrenickoj regiji od 1992-1995. godine pokazao da ispred tih događaja ne može da stoji reč genocid.

“Našili smo i više od 400 ljudi sahranjenih u Potočarima prikazani su kao stradali civli, a bili su vojnici ili su i danas živi”, rekao je Dodik koji je naglasio da RS sprema blokadu institucija BiH kao politički odgovor na Inckov zakon.

Dodik je naglasio da ne misli da nije bilo strašnog zločina ali da on ne može da se kvalifikuje kao genocid.

“To je kompletna neistina koju žele prodati i zato ide taj Inckov zakon da se ne bi razotkrila međuarodna prevara”, naveo je on.

Podsetio je i da je bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun naterao vladu RS da njegov izveštaj proglasi svojim zbog čega su imali posledice, a između ostalog služio je kao osnov za presuđivanje mnogim Srbima u Hagu. Dodao je da su se mnoge stvari iskomplikovale iako je zakon ukinut pre tri godine. Dodik je naglasio da su komisiju formiaranu da utvrdi šta se dešavalo na prostoru Srebrenice i Podrinja činili eminentni svetski stučnjaci iz Japana, SAD, Izraela, Italije koji su uložili autoritet da bi došli do istine.

“Žao nam je što Muslimani ne žele da prihvate da je samo u Srebrenici i Podrinju ubijeno oko 3.500 Srba. Za ta ubistva nema nijedne presude, ni Naseru Oriću koji je sam vršio zločine…presudite Biljani Plavšić koja se našla u istorijskom trenutku, a Oriću koji je kopao oči advokatu, njemu ne presuđujete”, rekao je Dodik i naglasio da srpski narod na to neće pristati.

Izvor: B92