Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije izrazio je danas uvjerenje da će protiv verbalnog delikta koji se nameće Srbima u Republici Srpskoj ustati svi slobodarski narodi.

– Posljednja iskra sloboda ako postoji u demokratskoj Evropi sigurno će ustati protiv nametanja verbalnog delikta – rekao je vladika besjedeći u manastiru u Dragaljevcu.

On je djelovanje visokog predstavnika u BiH nazvao eksperimentom nad Srbima i izrazio uvjerenje da će srpski narod danas izabrati put slobode, jedinstva i zajedništva da prevaziđe sve ove prepreke koje su pred njega postavljene.

– Živimo u apsurdnom vremenu da mnogi Evropljani propovijedaju demokratiju samo sebi, a drugima tiraniju. Hoće da nama Srbima u Republici Srpskoj postave šta da mislimo, govorimo, jedemo, kojim jezikom ćemo sutra da govorimo, kojim pismom da pišemo – rekao je vladika Fotije.

Ističući da su Srbi slobodarski, svetosavski, mučenički i kosovski narod, vladika je naveo da su se Srbi na Kosovu borili upravo za hrišćansku Evropu koja Srbima sada nameće pravilo verbalnog delikta koje je davno prevaziđeno u svim oblicima demokratije u svijetu.

– Osnovno pravo čovjeka je sloboda mišljenja, pravo na govor, i veoma je opasan ultimatum koji se nameće u BiH jer vrlo lako može da se izrodi u tiraniju koju slobodarski srpski narod neće prihvatiti – ocijenio je vladika Fotije.

Prema njegovim riječima, Srbi su narod koji nije naučio da bude rob i pokoran silama i vlastima ovoga svijeta, nego hoće da bude dostojanstven i uvažavan kao narod.

– Srbi na progone i porobljavanje uzvraćaju uvijek dobrom i to nam uzimaju za slabost, što nije, nego vidimo očima vjere dalje od onoga što se trenutno dešava i dobro znamo kuda i kako da hodimo, šta da činimo i u dobru i u zlu – poručio je episkop Fotije.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno podnio ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Autor: SRNA/RTRS