Analitičar Stevica Deđanski ocijenio je da su parlamentarne stranke u Republici Srpskoj dale adekvatan i primjeren odgovor na samovolju visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i njegovih pokrovitelja, te istakao da Srpska mora ostati jedinstvena u teškoj borbi koja joj predstoji.

“Ovo je početak jedne teške borbe da se sačuva Republika Srpska i u krajnjem slučaju da se pokaže da Srbima ne mogu da se nameću rešenja koja su na uštrb srpskog naroda kako u Republici Srpskoj tako i u Srbiji, pošto je sledeći korak ista ta priča da se Srbija pritisne da se odrekne Kosova i Metohije”, izjavio je Deđanski za Srnu.

On je naglasio da je Incko posljednjom odlukom da nametne dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca” potvrdio da je politički antitalenat i očajan političar.

“Incko je uradio ono što celo vreme govori da mi radimo. On je uradio da se uništi BiH time što je pritisnuo i tera Republiku Srpsku da se brani i da postane BiH nefunkcionalna”, smatra Deđanski.

On je naglasio da je Srpska milion puta rekla da ne želi nikakvu promjenu granica, već da se poštuju dejtonska prava srpskog naroda.

“Srbija je milion puta rekla da ne želi promene granica, nego samo da se priznaju prava Srbije i srpskog naroda i da se nama ne oduzimaju granice, ali očigledno da nekim predstavnicima Zapada to ne znači ništa, a Incko je svojim delovanjem pokazo da od njega goreg nema”, kaže Deđanski.

Lideri svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj odbacili su na jučerašnjem sastanku svako nametanje na nivou BiH, a srpski predstavnici od danas neće učestvovati u radu na nivou zajedničkih institucija BiH.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno podnio ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Izvor: SRNA/ATV