U odnosu prema tri konstitutivna naroda stao je na stranu jednog – bošnjačkog protiv srpskog

Ne stišava se bura nakon što je odlazeći visoki predstavnik za BiH Valentin Incko nametnuo Zakon kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici, te oni koji bi to učinili bili bi sankcionisani.

Lideri političkih partija iz Republike Srpske odbacili su kao ništavan Inckov Zakon, te odlučili da srpski predstavnici u institucijama BIH, odnosno Predsedništvu, Savetu ministara i Parlamentu BiH, neće učestvovati u odlučivanju, dok se ne reši pitanje nametnutog zakonskog rešenja.

Profesor ustavnog prava, Siniša Karan, za 24sedam ocenjuje da ova odluka predstavlja uvođenje verbalnog delikta, te narušava osnovnu vrednost garancije slobode izražavanja.

-Odluka građanina Incka, jer on za nas ne postoji, on za nas nije nikakav visoki predstavnik, uvodi verbalni delikt što je nonsens u 21. veku. Poslednjih 26 godina svojim odlukama oni krše Dejtonski sporazum. On jednostavno ne može da donosi zakone, aneks 10 sporazuma je jedini pravni izvor, a to nije zakonodavna sfera. Narušio je pravnu sigurnost i Ustav BiH i Dejtonski sporazum. Povredio je i međunarodno pravo po više osnova. Pre svega Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama koja je ugrađena u Ustav BiH, navodi prof. Karan.

Osporavajući pravni osnov za donošenje Inckove odluke, prof. Karan dodaje da je u isto vreme narušio i demokratsko pravo izabranih predstavnika naroda, ko donosi zakone, kako se biraju zvaničnici, eliminisao je izborno pravo građana.

-U tom smislu je to njegov lični čin. U odnosu prema tri konstitutivna naroda stao je na stranu jednog – bošnjačkog protiv srpskog. Bespredmetno je ulaziti u njegovu odluku, ali kada bismo ušli u njenu analizu, puna je manjkavosti. Ipak, nije vredna čak ni komentarisanja, ocenjuje prof. Karan.

Navodi dalje da ono što je ključno jeste da svojom odlukom pokušava da menja istoriju tragičnih sukoba na našim prostorima.

-Nezavisna komisija je svojim izveštajem dokazala koliki je stvarni obim tih zločina. Žrtava je isti broj i bošnjačkih i srpskih. Dakle, nema genocida. A on na ovaj način hoće da istorija drugačije posmatra srpske žrtve, poručuje prof. Karan.

Zaključuje da je ova situacija učinila da se politička scena ujedini, jer ovo je udar na srpski narod.

-I Srbija, kao zemlja matica srpskog naroda je na udaru, jer ovo je anatemisanje srpskog naroda i Srba u celini na jedan perfidan način. Namera je da se jedan slobodarski, antifašistički narod proglasi genocidnim narodom. Legitimno je pravo Srbije da reaguje, kaže prof. Karan.

Povodom ocena da je sporni Inckov zakon zapravo krije nameru da Republika Srpska jednog dana bude ugašena kao država koja je nastala navodno na genocidu, što ovaj zakon implicira, prof. Karan ocenjuje da niko ne može da ugasi RS, te da to pokušavaju više od 25 godina.

-Mogu da stvaraju probleme, ali uništiti Republiku Srpsku neće, poručuje na kraju prof. Karan.

Izvor: 24sedam