Peticiju o neprihvatanju odluke odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne dopune u Krivičnom zakonu BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”, u Prijedoru je do podneva potpisalo 250 građana.
Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je da je potpisao ovu peticiju jer smatra da bilo kojem narodu ne smiju da se nameću odluke, već ih treba donositi demokratski za šta postoje zakoni i sistem.

“Ovo je jedna sramna odluka visokog predstavnika da na ovakav način završi svoju karijeru u BiH, namećući zakone jednom narodu. Morali smo da odreagujemo na ovakav način. Evo, moj potpis je ovdje da to sve ide demokratskim putem, da se ova sramna odluka povuče i da sve zajedno rješavamo u parlamentima i takve odluke sprovodimo među našim građanima”, rekao je Pavlović novinarima u Prijedoru.

On je poručio svim građanima koji žele da se zakon i pravo sprovode na pravi način potpišu ovu peticiju kako bi se pokazalo da je Republika Srspka složna i jedinstvena i da neće dozvoliti nikome, pa ni visokom predstavniku, da nameće bilo kakve zakone.

“Mislim da imamo dovoljno mudrosti, pameti i iskustva da sva tri naroda sami, zajedno, donosimo odluke koje će biti u korist svih građana, konsenzusom, a ne da se na najgori mogući način jednom narodu nameće ovakav zakon”, dodao je Pavlović.

Potpisivanje peticije na Trgu majora Zorana Karlice u Prijedoru organizuje Gradski odbor SNSD Prijedor od 9.00 do 21.00 čas.

Izvor: Agencije

Foto: Kozarski