Republika Srpska će uvijek imati podršku Srbije, poručeno je danas iz Beograda. Predsjednik ove zemlje Aleksandar Vučić kaže da Beograd s pažnjom prati dešavanja u Sarajevu i Banjaluci i da smatra da je atmosfera u BiH najteža od okončanja rata i potpisivanja Dejtona.

Za predsjednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića Inckova odluka je potpuno nepotrebna i uperena je protiv interesa srpskog naroda.

Onima koji govore kako Srbi i Republika Srpska gube predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da nikada niko nije pobijedio kada mu je stranac pomagao. Nametnute odluke nikome ne donose dobro – Srbija će pružiti podršku Republici Srpskoj, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić.

– Pratimo sve, i ono što je izvjesno da mi ne možemo da ostavimo Republiku Srpsku ni u ekonomskom ni u bilo kom pogledu bez podrške Srbije.Želimo mir, a vi ste pominjali sukobe i uzavrelu atmosferu, plašim se da ste u pravu da kada kažete da je ta atmosfera najuzavrelija i najteža još od okončanja rata i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u posljednjih 26 godina – rekao je Vučić.

Zlonamjerna odluka Valentina Incka uzrok je destabilizacije BiH, smatra srpski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. Kaže da nametnuta istina nije moguća i da se Republika Srpska osjeća veoma uznemireno

– Republika Srpska neće ostati bez podršle Republike Srbije. Dok Aleksandar Vučić vodi Republiku Srbiju, Republika Srpska će uvijek imati podršlu i pomoć od strane Srbije. Mi moramo da vodimo računa da sve što radimo radimo čuvajući Srpsku i Srbiju – istakao je Vulin.

Komentarišući poruke bošnjačkih lidera, Vučić kaže da su mir, stabilnost i dogovor jedini put, te da će izaći sa konkretnim prijedlozima kako u budućnosti voditi dijalog sa Bošnjacima.

– Mi moramo s njima u budućnosti da izgradimo bratske . Nisam siguran da su sve izjave njihovih lidera iz Sarajeva od velike pomoći, ali to je već druga stvar. Narodi moraju u određenim trenucima da donose važne istorisjek odluke koje ne moraju uvijek da se dopadaju političarima – naglasio je Vučić.

Vučić je najavio da će 4. avgusta u Busijama biti obilježena godišnjica progona srpskog naroda u Oluji. Kaže da će se tog dana sastati i sa rukovodstvom Republike Srpske i o svemu razgovarati.

Autor: RTRS