Svaki peti stanovnik Potkozarja položio je život braneći slobodu i o značaju 27. jula moraju da znaju sve buduće generacije, izjavio je Darko Banjac, predsjednik NPS i poslanik u NSRS, povodom obilježavanja 80 godina od ustanka naroda i narodnosti protiv fašizma.

Banjac je naglasio da narod s ovih prostora i danas brani slobodu, samo ovoga puta političkom borbom, kako bi se sačuvali interesi Republike u koju su borci odbrambeno-otadžbinskog rata utkali najvrjednije, a to su životi.

– Dubica je bila posebno pogođena u Drugim svjetskom ratu. Ko zna koliko bi još naroda postradalo da nije donesena odluka da se suprostavi okupatoru. Danas branimo Republiku Srpsku od odluka koje nam nameću međunarodna zajednica i visoki predstavnik. Sagledavajući istoriju, moramo jedinstveno da gradimo budućnost, jer svaki pedalj ove zemlje i žrtve koje su za njega položene na to nas obavezuju – poručio je Banjac.

On je naglasio da je Srpska uslov opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

– Ako ne sačuvamo Republiku Srpsku, dovešće se u pitanje biološki opstanak Srba u BiH. Zbog toga treba čuvati i jačati njene institucije – rekao je Banjac.

Dodaje da je samo zahvaljujući jedinstvu Srba u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu “spriječena realizacija ideje da se zapadno od Drine napravi muslimanska država”.

– Narod Kozare je dao nemjerljiv doprinos slobodarskoj tradiciji. Zato moramo ovdje u Potkozarju da se pobrinemo da vrijednosti njegovanja sjećanja na antifašističku borbu traju i da tome učimo buduće generacije, jer je to u cilju opstanka našeg narod na ovim prostorima – istakao je Banjac.

Izvor: Srpskainfo