Državljavnin Srbije uhapšen je na Atlantiku, u blizini Azorskih ostrva, sa tonom kokaina na jedrilici, kojom su učestvovali u regati. Osim Srbinu, lisice su stavljene i Hrvatu i Belgijancu.

Kako prenosi portal Opinion de Malaga, sumnja se da je britanski narko-kartel angažovao trojicu iskusnih skipera da prevezu drogu jedrilicom, vrednom čak 100 miliona evra, a kokain je bio sakriven u unutašnjosti broda u posebno napravljenim bunkerima.

– Droga je zaplijenjena kod Azorskih ostrva, a utvrđeno je da je grupa angažovala državljane Srbije, Hrvatske i Belgije koji su bili vješti u prelaženju okeana i koji su to već više puta radili. Riječ je o ljudima koje je policija ranije istraživala i držala na oku – navode španski mediji, prenosi Blic.

Nov način šverca

Policajci su čamcima presreli jedrilicu, koja je odvučena do Gran Kanarije.

– Agenti su više od dva sata pretraživali jedrilicu kako bi našli gdje je sakriven kokain, a uhapšeni su bili izuzetno mirni, jer su bili uvereni da istražitelji ne mogu da pronađu pakete sa drogom – prenijeli su španski medij.

FOTO: LA OPINIÓN DE MÁLAGA / YOUTUBE
FOTO: LA OPINIÓN DE MÁLAGA / YOUTUBE

Kako se navodi kokaine je bio spakovan u pakete od po kilogram, a prostor u kome su ga držali je bio izuzetno skrovit.

Procijenjena vrijednost zaplijenjenog kokaina je u Španiji 40 miliona evra, dok bi u Velikoj Britaniji, za čije tržište je navodno spreman, dostigao vrednost preko 100 miliona evra.

– Šverceri su planirali drogu da prodaju “na kilo”. Zanimljivo je da su imali potpuno nov i kreadivan modus operandi – iznajmljivali su plovila koja su i ranije učestvovala u regatama, prijavljivali ih za regate i tako se “švercovali” sa takmičarima i običnim građanstvom. Istraga je pokazala da je ova jedrilica bila prijavljena za poznatu turu još u januaru, te da su krenuli iz Lanzarotea, a završili na Martiniku i Malim Antilima, te da im je ti sve vreme bio alibi za prelazak Antantika u kružnoj ruti – piše Opinion de Malaga i dodaje da je kokain trebalo da stigne u špansku luku u Kosta de Solu.

Kapo, avion i “ferari”

Paketi kokaina koje su agenti španske policije izvukli iz unutrašnjosti skupocijene jedrilice imali su više različitih oznaka, a bili su upakovani u celofane različitih boja.

– Na nekima od njih pisalo je “kapo”, a na drugima su bile slike aviona i “ferarija” – prenose španski mediji.

Izvor: Srpskainfo