Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je ministar inostranih poslova Bisera Turković posljednja u BiH koja ima pravo da govori o nedolasku na posao i poštovanju zakona u ovoj zemlji.

– Turkovićeva se na sjednicama Savjeta ministara i parlamenta BiH pojavljuje samo kad dobije odluke i nalog od svog jedinog šefa Bakira Izetbegovića. Prema svemu ostalom, uključujući i zakone i njen dio posla u Savjetu ministara, Turkovićeva se odnosi ignorantski bahato – rekao je Košarac Srni, komentarišući današnju izjavu Turkovićeve da će oni koji, kako kaže, blokiraju rad institucija snositi posljedice.

Košarac je istakao da bi se mogao napisati debeli roman o neustavnom i nezakonitom ponašanju Turkovićeve, koja na mnogo načina ne poštuje činjenicu da po Ustavu BiH spoljnu politiku vodi Predsjedništvo BiH.

– Smiješno je da se gospođa Turković poziva na zakone. Јedino na šta ona može da se poziva jesu stranački dokumenti i odluke organa SDA jer jedino to poštuje i izvršava. Turkovićeva nije ministar inostranih poslova u Savjetu ministara, već isključivo funkcioner SDA koji svojim djelovanjem nanosi štetu cijeloj BiH – ukazao je Košarac.

On je naglasio da prijetnje Turkovićeve eventualnim otkazima predstavljaju praznu priču i glupost bez presedana.

– Turkovićeva bi trebala da se informiše o tome kako se biraju i smjenjuju ministri u Savjetu ministara. To što ona priča je prazna priča, namijenjena bošnjačkoj javnosti i medijima bliskim SDA. Kad je riječ o ministrima i zamjenicima ministara iz Republike Srpske, mi za svoj rad odgovaramo onima koji su nas izabrali, uključujući, prije svega, institucije i građane Republike Srpske, koji smatraju da odluke u ovoj zemlji ne treba, niti smije da donosi stranac, već izabrani i imenovani predstavnici građana – poručio je Košarac.

On je naglasio da je to ono što traže predstavnici Republike Srpske i zbog čega se neće vraćati u zajedničke institucije sve dok se ne poništi nametnuti zakon i dok postoji bilo kakva mogućnost da strani tutor radi posao institucija vlasti u BiH.

Autor: SRNA/RTRS