Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da svako ko podržava da zakone donosi visoki predstavnik Valentin Incko – podržava protektorat, a da predstavnici Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH neće učestvovati u tome.

– Ako se već drznuo da donosi zakone, neka se onda upliće u sve živo. Postavlja se pitanje smisla učešća u parlamentu ako drugi imaju ovlaštenja – rekla je Bursaćeva za Nezavisne novine”

Ona je naglasila da će ovo uticati na sve, ali da ne vidi odgovornost predstavnika Republike Srpske, nego onoga ko se usudio da uzurpira zakonodavna ovlaštenja.

Bursaćeva je rekla da ne zna kako funkcioniše sistem finansija u institucijama BiH u tehničkom smislu, da nije upoznata o detaljima, te da se sva pitanja o budžetu i izborima mogu uputiti OHR-u i Incku.

Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Mira Pekić rekla je da su predstavnici iz Republike Srpske potpuno svjesni svih obaveza i svih zakona koji su u proceduri i da budžet zajedničkih institucija nije još donesen, te da je to politička priča i da treba postaviti pitanje koalicionim partnerima zašto budžet nije donesen u decembru prošle godine.

– Mi smo svjesni svih obaveza, ali nametanje bilo kakvih zakona ili bilo kakvih rješenja od visokog predstavnika nama iz Republike Srpske sasvim je dovoljan razlog da ne učestvujemo u odlučivanju i da donesemo odluku kakvu smo donijeli. Sa druge strane, postavlja se pitanje, ako je visoki predstavnik nametnuo izmjene jednog zakona, isto tako može da nametne i zakon o budžetu, izborni zakon i sve drugo – rekla je Pekićeva.

Pekićeva je naglasila da se sad postavlja pitanje da li je uopšte potreban parlament BiH da odlučuje i da radi u ovom sastavu i na ovaj način.

Lideri svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj odbacili su u ponedjeljak, 26. jula, na sastanku u Banjaluci svako nametanje na nivou BiH i odlučili da srpski predstavnici neće učestvovati u radu i odlučivanju zajedničkih institucija.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno podnio ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Autor: SRNA/RTRS