smart

U Donjoj Ljubiji kod Prijedora unazad dvije decenije učestali su kvarovi na dotrajaloj elektro-mreži zbog drveća koje pada na kablove pa mještani usljed svakog jačeg vjetra ostaju po nekoliko sati bez električne energije.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Donja Ljubija, Sulejman Draganović, za Srpskainfo priča da čim vjetar duva u ovom mjestu bez struje budu od 40 minuta do pola dana.

– Tražio sam od Gradske uprave da narede sječu drveća ispod dalekovodne mreže i na privatnom i državnom zemljištu, nema veze ko je vlasnik, jer 90 odsto problema na elektro-mreži uzrokuje drveće koje raste ispod mreže i čije grane zbog vjetra pucaju, padaju na žicu i onda pet sela nema struju. Ako neće onaj čija je zemlja da sam ukloni grane koje dodiruju kablove neka mu iz Gradske uprave naplate kaznu i očiste. Šume su neuredne, nema naroda, a mi koji smo tu trpimo iako plaćamo struju redovno – kaže Draganović.

Dodaje da je upravo iz tog razloga pisao nadležnima u „Elektrokrajini“ i tražio da se na mrežama postave rastavljači.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
– Ako postave rastavljače između sela, onda ne mora pet sela da bude bez struje zbog kvara u jednom od njih. Ništa se ne preduzima po tom pitanju. Kao predsjednik Savjeta radim džabe i volontiram, a ne dobijam odgovore nadležnih, pa da barem mogu narodu pokazati hoće li ili neće raditi, da mene ne krive da ne tražim – ističe Draganović.Navodi da bi trebalo s nadležnima u „Elektrokrajini“ da obavi razgovor i o trafo stanici u Iveljićima, u kojoj je 20 godina napon između 160 i 170 volti.

Iz „Elektrokrajine“ su za Srpskainfo saopštili da su na području Donje Ljubije zabilježeni prekidi u isporuci električne energije uglavnom iz razloga dotrajale elektrodistributivne mreže.

– Iz rasklopne trafo stanice Ljubija postoji pet odvoda sa ukupno 63 km mreže šest kV napona i 45 trafostanica. Većina tih vodova je nadzemna i u značajnoj mjeri na teško pristupačnom terenu, što predstavlja veliki problem pri održavanju mreže, jer zahtjeva kontinuiranu potrebu prosijecanja rastinja ispod trasa – ističu iz ovog preduzeća.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
Dodaju da planiraju rekonstrukciju RTS Ljubija uz uvođenje daljinskog upravljanja, te rekonstrukciju pripadajućih dalekovoda i trafostanica, pri čemu bi napajanje prešlo sa 6 kV na 20  kV napon što bi značajno poboljšalo kvalitet isporuke električne energije na područja Ljubije i okoline.– Pored toga, lokalna trafo stanica za Donju Ljubiju je rekonstruisana, te su samo preostali radovi na uklanjanju privremene trafo stanice da bi se pustila u rad – poručuju oni.

Navode da „Elektrokrajina“ planira ugradnju daljinski upravljivih linijskih rastavljača, za potrebe lakšeg sekcionisanja srednjenaponske mreže, a u cilju izolovanja mjesta pod kvarom i bržom uspostavom naponskog stanja, odnosno kontinuiteta napajanja električnom energijom.

– Stanje mreže na prigradskom i seoskom području Prijedora je generalno lošije u odnosu na gradsku mrežu, jer dominira nadzemna mreža, često na teško pristupačnom i šumskom terenu, koja je izložena vremenskim neprilikama i obrušavanju rastinja na vodove – kažu u „Elektrokrajini“.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za saobraćaj i stambeno-komunalne poslove grada Prijedora, Dragoslav Kabić, kaže da će Gradska uprava razmotriti na koji način da riješi problem s drvećem koje obara elektro-mrežu.

– Nedavno smo interventno djelovali kada je bio kvar na dalekovodu u Briševu. Apelujemo na vlasnike zemljišta da uklone grane koje dodiruju elektro-mrežu, inače će komunalna policija izdavati naloge da se to uradi – poručio je Kabić.

PLANOVI

„Elektrokrajina“ planira rekonstrukciju srednjenaponske i niskonaponske mreže na područjima Ljubije, Žuna, Zecova, Busnova, Tomašice, Puharske, Potkozarja, dijelova Rasavaca, Marićke, Krivaje, Jelovca i Ćele-Petrova.

– U planu za naredni period je rekonstrukcija rasklopnica i mreže u mjestima Gornja Puharska, Brezičana i Ljubija. Planirana je i izgradnja 20 kV dalekovoda Prijedor 5 – Kozarac dužine 11 km.

– Stanje distributivne mreže na području koje pokriva Terenska jedinica Prijedor se posljednjih nekoliko godina značajno popravilo, zahvaljujući investicijama „Elektrokrajine“ u rekonstrukciju distributivne mreže i postrojenja – poručuju iz ovog preduzeća.

Izvor: Srpskainfo