Reagovalo se na zakonit i adekvatan način i to je u ovom trenutku najbolji mogući odgovor na odluku odlazećeg visokog predstavnika, rekao je za ATV predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

“Narodni poslanici su pokazali su svoju ozbiljnost i odnos prema pitanju odluke visokog predstavnika. Jedinstvena reakcija, prije svega rukovodstva Srpske, koje se ogleda u jedinstvu predsjednika partija iz Srpske. Iz diskusija koje su se mogle čuti, vidi se da su i poslanici sasvim ozbiljno shvatili situaciju u kojoj se nalazimo.

Zakoni koje smo donijeli su praktično neka iznuđena rješenja na odluku koju je odlazeći visoki predstavnik donio. Mislim da se reagovalo na zakonit i adekvatan način i da je to u ovom trenutku najbolji mogući odgovor. Drugi zakon koji podrazumijeva da će biti kažnjen svako ovaj ko negira Srpsku i vrijeđa na način da je to “genocidna tvorevina”, ko tvrdi da je to bio agresor u ratu, da je stvorena na zločinima i sve ono što podrazumijeva jednu ružnu konotaciju koja se odnosi na Srpsku. Mislim da je to jedan civilizacijski čin i pravi odgovor na ono što nam se dešava u posljednje vrijeme”, kaže Čubrilović.

On kaže da Vijeće naroda nema uslova da pokreće vitalni interes, a konačna instanca je Ustavni sud Srpske.

Autor: ATV