Prijedorčanin Neven Crnić član je Opere u Gracu, druge najveće operske kuće u Austriji. Iako mlad, već je nastupao u glavnim ulogama u Verdijevim i Mocartovim operama.

Među više od 40 kandidata, Neven Crnić odabran je za studije na prestižnom Univerzitetu u Gracu. Prije toga, završio je Srednju muzičku školu “Savo Balaban” u Prijedoru.

Neven je naglasio da mu je srednjoškolsko muzičko obrazovanje mnogo značilo. Znanje koje mu je pružila Muzička škola bilo je odlučujeće da uspije da se upiše na Akademiju u Gracu.

– Јer, nakon ovakvog tipa školovanja, prijemni je stvarno bio lagan – iskren je Neven.

I prije nego što je završio Akademiju u Gracu, Neven je 2017. godine postao član operske kuće u tom gradu.

– То је за мене био невјероватан успјех и толика радост, јер за то сам се школовао и трудио. Прије свега, ријетко је да неко одмах по завршетку студија почне да ради у Опери, првенствено због година и моје врсте гласа, баритона – појаснио је он.

Двадесетседмогодишњи Приједорчанин наступао је у главним улогама у Вердијевој опери “Дон Карло” и Моцартовом “Дон Ђованију”. Истиче да је то велики успјех јер му, као баритону, глас и даље није у потпуности сазрио.

– Што се тиче Опере у Грацу, мислим да је јако добра кућа. Она је друга највећа кућа по броју мјеста и по величини бине у Асутрији послије Бечке опере – рекао је Невен.

Открио је да му је сан да наступи у миланској Скали. Вјерује да вриједним радом то може и да оствари и поручује да су управо преданост и труд неопходни за успјех.

Autor: RTRS