Christian Schmidt of the Christian Social Union (CSU) party and future High Representative for Bosnia and Herzegovina, addresses a session at the Bundestag (lower house of parliament) on May 19, 2021 in Berlin.,Image: 611538351, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Šmit nije legalno izabran i Republika Srpska nema obavezu da sarađuje s njim, rekao je Dodik

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko podneo je ostavku, a za novog visokog predstavnika imenovan je Nemac Kristijan Šmit. Inckova ostavka, odnosno Šmitovo imenovanje, danas stupa na snagu.

Prema pisanju medija, Šmitovo imenovanje dogovoreno je još krajem prošle godine, ali je Nemačka, koja ga je zvanično kandidovala, čekala da u SAD na dužnost stupi nova administracija. Nakon što je u aprilu na najvišem nivou i zvanično Amerika dala zeleno svetlo za Šmitovo imenovanje, preostalo je samo da se ovo pitanje formalizuje na prvom narednom sastanku.

Ovaj nemački političar član je Hrišćansko-socijalne unije (CSU), a pravni fakultet završio je uz pomoć stipendije Fondacije „Konrad Adenauer”. Pet godina posle završetka studija, 1974. godine Šmit je postao poslanik u Bundestagu i od tog trenutka, pa sve do imenovanja za Visokog predstavnika za BiH, on je manirom profesionalnog političara ispunjavao sve dužnosti koje su mu poveravane.

Kristijan Šmit je od samog početka svog poslaničkog mandata, kroz spoljnopolitičke odbore Bundestaga bio aktivno uključen u kreiranje nemačke spoljne politike i iz tog perioda potiču i njegova prva iskustva s regionom zapadnog Balkana, gde je u to vreme besneo rat.

Skandal sa herbicidom

Od 2014. do 2018. Šmit je bio savezni ministar poljoprivrede, a iz tog perioda pamti se samo jedan skandal koji je dobro prodrmao koalicionu vladu Angele Merkel kada je Šmit, bez savetovanja sa socijaldemokratama (SPD), koalicionim partnerom demohrišćana, na svoju ruku dozvolio upotrebu spornog herbicida glifosata na nivou EU, iako je bilo dogovoreno nešto drugo.

Printscreen/Youtube,
DW Fokus

Na mestu potpredsednika stranke Šmit je zadužen za spoljnu politiku, ali i za odnose s drugim „narodnim strankama” u Evropi, a kroz te kontakte Šmit se čvrsto umrežio sa članicama Evropske narodne partije.

Prijatelj Hrvata i Bošnjaka

Šmit, važi kao veliki prijatelj Hrvatske, a prošle godine, prilikom zvanične posete Nemačkoj, hrvatski premijer Andrej Plenković, svom kolegi po stranačkim bojama, u Berlinu je uručio „Orden za zasluge Ante Starčević” za Šmitovo zalaganje u procesu primanja Hrvatske u Evropsku uniju.

Pored toga, nedavno su se u medijima pojavile informacije da se Šmit još 1991. godine zalagao za prodaju starog oružja iz Istočne Nemačke hrvatskim i muslimanskim paravojnim formacijama u tadašnjoj Jugoslaviji.

Rusija i Kina protiv imenovanja

Podsetimo, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije prihvatio rezoluciju Rusije i Kine o novom visokom predstavniku u BiH.

Za rezoluciju su glasale Rusija i Kina, a 13 zemalja je uzdržano. Da bi bila usvojena, za rezoluciju je trebalo da glasa devet zemalja od 15 članica Saveta bezbednosti.

Printscreen/Youtube, Food and Agriculture Organization of the United Nations

Rusija i Kina su predlagale da se visoki predstavnik za BiH imenuje na godinu dana, do 31. jula 2022. godine uz zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika.

Ruski predstavnik Dimitrij Poljanski primio je ovu odluku sa žaljenjem i zamolio da se ne prave dalji destruktivni koraci.

On je rekao da Rusija ozbiljno shvata svoju odgovornost nakon rata u BiH i da je ubeđena da je cilj mira i ekonomske stabilnosti moguće samo uz Dejtonski sporazum, uz jednak status svih naroda u BiH, kao i njenim teritorijalnim integritetom i suverenitetom.

Dodik: Republika Srpska nema obavezu da sarađuje sa Šmitom

Član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorad Dodik, je svojevremeno izjavio da Republika Srpska ne uvažava “dovođenje novog Visokog predstavnika na ovakav način”.

Printscreen/Youtube, Al Jazeera Balkans

– Ako hoće da uvedu novog Visokog predstavnika, mogu da ga uvedu samo za Federaciju BiH, za RS sigurno neće. Dakle, njegove odluke mi ne uvažavamo. Ne razumem ni šta treba gospodinu Šmitu da se na ovaj način blamira i da izgubi kredibilitet uspešnog političara u Nemačkoj – rekao je Dodik.

On je kazao da Šmit “nije legalno izabran i da Republika Srpska nema obavezu da sarađuje s njim”, jer, kako je rekao, njegovo imenovanje nije potvrdio Savet bezbednosti UN-a.

Perišić: Od Šmita se ništa dobro ne može očekivati

Savetnik predsednice RS Željke Cvijanović, dr Srđan Perišić smatra da je nerealno očekivati da novi visoki predstavnik donese bilo kakve pozitivne promene.

– Ne verujem da će novi nametnuti visoki predstavnik Kristijan Šmit da ukine Inckovu odluku, barem ne u skorije vreme. Svi su svesni da je visoki predstavnik samo tehničko lice koje je stavilo svoj potpis na nametnuti zakon, a da je ta odluka doneta u Vašingtonu, Briselu, Londonu i Berlinu. Nijedan visoki predstavnik do sada nije samostalno donosio odluke, nego je imao podršku i zaštitu celog Zapada. Baš kao i do sada, i Inckov nametnuti zakon je podržan od strane EU – kazao je Perišić za 24sedam.

Savetnik predsednice RS dodaje da se nada da će Zapad promeniti svoj odnos prema Srbima, ali dodaje da je po tom pitanju veoma pesimističan.

– Mi ne možemo da znamo da li će na Zapadu konačno neko početi racionalno da razmišlja. Zapad je ranije imao moć da sprovede u praksu nametnute zakone, ali to više nije slučaj. Kristijan Šmit dolazi na mesto visokog predstavnika uprkos protivljenju Ruske Federacije i odluke Saveta bezbednosti. Dakle, ako je prihvatio da dođe na to mesto a da, u isto vreme, nema nikakav legitimitet, dok mu je i legalnost upitna – od njega ništa dobro ne možemo da očekujemo – rekao je Perišić.

Izvor: 24sedam