“Speleolozi” vade smeće, ali vade i ljudske kosti, pa ih jednako tretirajući kao otpad, spaljuju, doduše po evropskim standardima. Na taj način kroz primenu prikrivačke krilatice: nema tela, nema dela, pokušavaju da prikriju zločine svojih predaka iz vremena drugog svetskog rata

Piše: Goran Petronijević, član Pravnog tima IN4S

Turbulentna vremena borbe neoliberalnog globalizma za potpunu kontrolu sveta. Nacionalne kompanije koje su uspele da izađu na svetsko tržište i zavladaju delom „kolača“, postaju liderima u oblastima svoje delatnosti.

Postaju globalni igrači u bespoštednoj borbi globalizma i suverenizma. Pored svog globalnog značaja, one često postaju veoma značajnim faktorom u sopstvenim zemljama i regionima uticaja njihovih zemalja. Ništa novo, sve već ko zna koliko puta viđeno.

Ovih dana tragajući sa grupom prijatelja po sajtovima i portalima balkanskim, istražujući zloupotrebu ekologije u svrhu prikrivanja zločina, nabasasmo na jednu veoma uglednu nemačku trgovinsku kompaniju, koja je već davno nadrasla okvire svoje države. Na Balkanskom prostoru, koga često nazivaju buretom baruta, ta kompanija je napravila vrtoglav uspeh i ekspanziju za samo nekoliko godina. Svojim načinom poslovanja postali su poznati i najmanjem i najneplatežnijem kupcu iz najvećih balkanskih zabiti.

Ne sumnjam da su se dobro potrudili da prethodno upoznaju do srži svaki detalj novoga tržišta. Zasigurno su potrošili dosta novca i vremena nalazeći način, kako najbolje prići balkanskom kupcu. U tom kontekstu zasigurno su im poznati međietnički problemi balkanskih naroda, koji datiraju još iz vremena velikih ratova u XX veku.

Zasigurno su nijansirali svoj prilaz potrošačima imajući u vidu i taj „tržišni faktor“. Ovih dana pojavila se slika, zahvalnica sponzoru, hrvatskih „speleologa“, na kojoj se vidi ime kompanije LIDL i cifra od 200 000 kuna. Opet na prvi pogled ništa neobično, ispunjenje obaveze sponzorskog ugovora ili zahvalnost korisnika. Međutim, kako se u međuvremenu nepobitno i to iz hrvatskih izvora saznalo, da „speleolozi“ čisteći kraške jame od otpada ljudskog nemara,ustvari ih čiste od ljudskih ostataka u svrhu prikrivanja i negiranja zločina, to je sve dobilo drugu dimenziju.

Desetine hiljada nevinih Srba civila, žena, dece i staraca tokom 1941. i 1942. godine na teritoriji tadašnje ustaške države NDH, zverski je umoreno i bačeno u te jame.

Jame su postale ne samo masovne grobnice, nego i simboli necivilizacijskog divljanja balkanskih fašista, u sprovođenju arijevske ideologije svojih tadašnjih mentora-fašističke Nemačke.

„Speleolozi“ vade smeće, ali vade i ljudske kosti, pa ih jednako tretirajući kao otpad, spaljuju, doduše po evropskim standardima. Na taj način kroz primenu prikrivačke krilatice: nema tela, nema dela, pokušavaju da prikriju zločine svojih predaka iz vremena drugog svetskog rata.

Ali ne samo svojih, već i zločine podstrekača i ideologa svojih predaka, fašističke Nemačke. I sada iz ovog odnosa, fašistička Nemačka-fašistička NDH, nemački LIDL-hrvatski „speleolozi“, mogla bi se napraviti čitava konstrukcija sa vrlo neprijatnim po LIDL zaključcima!

Kako ne spadam u zlonamerne,želim da verujem da kompanija LIDL, nije obaveštena o ovim morbidnim svrhama trošenja njihovog novca, u velikoj meri zarađenog i u Srbiji i od srpskih potrošača širom Balkana. Zato se obraćam najodgovornijima u LIDL-u, da hitno preispitaju svoje sponzorstvo i delatnost hrvatskih „speleologa“ i o tome obaveste, pre svega srpsku, a i ostalu javnost o tome. U suprotnom, bojim se da će efekat svega ovoga biti neprijatan za LIDL, na srpskim tržištima.

Izvor: IN4S