Policijska uprava Prijedor podsjeća građane da, umjesto čekanja ispred lokacija za izdavanje ličnih dokumenata, imaju mogućnost korištenja SMS servisa Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, za dobijanje potrebnih informacija iz registra tog resora.

Iz ove uprave su podsjetili da je radno vrijeme referata za izdavanje ličnih karata i putnih isprava, kao i registracije vozila, radnim danima od 7 do 20 časova, odnosno do 19.30 je rad sa strankama, a da referat za izdavanje vozačkih dozvola radnim danima radi od 7 do 15 časova.

Za korištenje SMS servisa potrebno je da se prijavi broj mobilnog telefona u organizacionoj jedinici MUP-a koja je nadležna za izdavanje dokumenata na području na kojem građanin ima prijavljeno prebivalište ili boravište, saopšteno je iz prijedorske Policijske uprave.

Prijavu broja telefona građanin mođe izvršiti prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje lične karte, vozačke dozvole ili pasoša, prilikom registracije vozila ili naknadno.

– Cijena SMS usluge je 0,10 KM po poruci koju građanin pošalje, a uslugu SMS servisa mogu da koriste svi građani Republike Srpske bez obzira na to da li su pretplatnici operatera “M:tel”, “Eronet” ili “BH Telekom” – navedeno je u saopštenju.

Slanjem SMS poruke na broj 091/110-122 može se izvršiti uvid u trenutni status podnesenog zahtjeva za izdavanje dokumenta, uvid u novčane kazne i uplate, uvid u izrečene kaznene bodove i uvid u registraciju motornog vozila, zatim dobijati obavještenja o isteku važenja lične karte, vozačke dozvole i pasoša, o prestanku važenja izrečenih kaznenih bodova i o isteku važenja registracije.

– Građani se mogu prijaviti da putem SMS servisa dobijaju obavještenja za sve navedene servise ili pojedinačne – na primjer, građanin se prijavi da dobije informaciju kada je lična karta za koju je podnio zahtjev prešla u status “spremna za izdavanje” te može doći na lokaciju za izdavanje ličnih dokumenata MUP-a i preuzeti dokument – pojasnili su iz prijedorske policije.

Detaljne informacije o namjeni i korištenju SMS servisa dostupne su na stranici MUP-a (www.mup.vladars.net).

Autor: SRNA/Srpskainfo