Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izjavio je danas da jedino Ustavni sud Srpske može preispitivati zakonitost Zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka koja se odnosi na Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH.

– Smatram da Ustavni sud ne može da pronađe na tom planu ništa nezakonito, jer je akte donijela Narodna skupština koja je je legalno i legitimno tijelo Srpske – rekao je Petković Srni povodom poziva SDA da OHR stavi van snage ovaj zakon.

On je rekao da lider SDA Bakir Izetbegović godinama gleda da se dodvori visokom predstavniku i ostvari svoje konačne ciljeve među kojima je najopasniji ukidanje Srpske.

Petković je izrazio uvjerenje da nelegitimno izabrani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit neće podleći tim pritiscima.

On kaže da ne sumnja da će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske dati sve od sebe da sruši Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske bili proglašeni neustavnim.

– Međutim, oni moraju biti svjesni da svakim pritiskom na sudove i na visokog predstavnika samo čine da BiH ima još manje i time ne pospješuje suživot. Oni moraju biti svjesni da Bošnjaci nisu jedini narod u BiH – poručio je Petković.

Predsjedništvo SDA pozvalo je OHR da stavi van snage Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka koja se odnosi na Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, a koji je nedavno usvojila Narodna skupština Srpske.

Iz ove stranke navode da će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, kao i pravni tim SDA, preduzeti sve neophodne aktivnosti kako bi ovaj i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske bili proglašeni neustavnim.

Autor: SRNA/RTRS