Grad Prijedor i Vlada Republike Srpske opredjeljeni su da se nastavi proizvodnja u ribnjaku “Saničani” u kojem je stečaj otvoren prije četiri mjeseca.

To su poručili gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić koji su posjetili ribnjak i razgovarali sa stečajnim upravnikom Mirkom Marčetom.

Pavlović je istakao da radnici “Saničana” već nekoliko godina rade bez plate, jer žele da sačuvaju ovaj ribnjak.

– Na pravosudnim organima je da donesu najbolju odluku. Sobzirom na to da je stečajna masa tolika kolika jeste, Grad trenutno nema mogućnost da kupi ovo preduzeće, ali i to će možda u budućnosti biti jedna od opcija – rekao je Pavlović.

On je istakao da je ukupna vrijednost ribnjaka 18 miliona KM, te da 2,2 miliona KM banka potražuje.

– To je vrijednost njihovog zemljišta i onog što oni imaju, tako da je stečajna masa veća od 20 miliona KM i ono što će u budućnost biti na prodaju, ako pravosudni organi donesu takvu odluku – rekao je Pavlović.

FOTO: GRADSKA UPRAVA PRIJEDOR
FOTO: GRADSKA UPRAVA PRIJEDOR

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da se traži model kako pomoći ribnjaku “Saničani”i da će resorno ministarstvo biti na raspolaganju kako bi se pronašlo najbolje rješenje sa ciljem da se ovdje nastavi proizvodnja ribe.

Dodao je da je potrebno sačekati narednu sjednicu Skupštine povjerilaca gdje bi se morali bolje definisati neki uslovi.

– Vlada je uvijek opredijeljena za nastavak proizvodnje. Nama bi najbolje bilo da se ovdje organizuje proizvodnja ribe, jer imamo i tržište i ova riba je uvijek bila interesantna, ima odlične uslove za uzgoj, a mi imamo podsticaje i pomažemo i kod izgradnje novih ribnjaka i kod odražavanja proizvodnje – rekao je Pašalić.

Ribnjak “Saničani” je osnovan 1903. godine, prostire se na površini od 1.350 hektara, ima više od 50 jezera sa zimovnicima. Najviše se uzgaja šaran, ali ima smuđa i tolstolobika.

Većinski vlasnik ribnjaka Saničani od 2013. godine je Radojica Ratkovac iz Prnjavora gdje takođe ima ribnjak u kojem je prošlog mjeseca uginulo nekoliko tona ribe.

Stečajni postupak u ribnjaku “Saničani” je otvoren u martu, a stečajna masa prelazi 20 miliona KM.

FOTO: GRADSKA UPRAVA PRIJEDOR
FOTO: GRADSKA UPRAVA PRIJEDOR

Stečajni upravnik u ribnjaku “Saničani” Mirko Marčeta rekao je da je stečajni postupak otvoren 26. marta. Naveo je da je prva Skupština povjerilaca bila 13. jula na kojoj su ispitana potraživanja, a da je druga zakazana za 5. oktobar.

– Prvenstveno smo zainteresovani da nastavimo ovu djelatnost i da se okruženje upristoji, kanali očiste i zbog proizvodnje ribe i zbog eko-sistema koji puno znači okruženju – rekao je Marčeta.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović je istakao da je veoma značajno što Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede planira uređenje korita rijeka Miloševice i Gomjenice koje plave okolna naselja tokom kišnih perioda. Ministar Boris Pašalić je izjavio da će uređenje korita rijeke Gomjenice koštati 3,4 milioan evra, a rijeke Gomjenice 1,6 miliona evra. Dodao je da bi poziv za ove radove trebalo da bude raspisan u septembru ili oktobru.

Izvor: Srpskainfo