U isto vrijeme dok traje bura oko posljednje Inckove odluke da zabrani negiranje genocida, Tužilaštvo BiH donosi odluku o nesprovođenju istrage u vezi s ratnim zločinom počinjenim nad 39 osoba srpske nacionalnosti na području Prijedora 30. maja 1992.

U obrazloženju Tužilaštva BiH navodi se da je prikupljena obimna dokumentacija i saslušan veliki broj osoba, ali da rezultati sprovedenih analiza, kako kažu, “nesporno ukazuju da nema osnova sumnje, jer nema dokaza da se zaista desio ratni zločin”!

Ovo je još jedna potvrda da je ovako protivustavno skrojeno pravosuđe u funkciji kreiranja istine o proteklom ratu u kojoj ne postoje žrtve iz reda srpskog naroda. Smatra ovo šefica Kluba poslanika SNSD u PD Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać i dodaje da postoje mnogobrojni dokazi o srpskim žrtvama.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Srpske, Milorad Kojić, kaže da Tužilaštvo BiH nastavlja hašku praksu neprocesuiranja ratnih zločina nad Srbima. On je naglasio da ovakva praksa u pravosuđu BiH postaje iritirajuća, ali je poručio da zločin nad Srbima u Prijedoru neće biti zaboravljen.

Božica Živković Rajilić, koja je predsjednica Udruženja žena žrtava rata RS, kaže za Srpskainfo da Tužilaštvo BiH odavno ne krije da radi na strani Bošnjaka, a protiv svih drugih naroda.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Neprocesuiranje zločina protiv ubijenih Srba u Prijedoru je još jedan dokaz da se pravi istorija u kojoj su samo Srbi zločinci, a Bošnjaci žrtve, i tako zvrću istoriju i istinu. Sve rade naopako – kaže Živković Rajilićeva.

Ona smatra da Tužilaštvo BiH treba raspustiti.

– Treba naći način da bar Srbi koji tamo rade iz njega izađu. Ne postoji plata koja se može primiti, a da bi se toliko radilo protiv interesa vlastitog naroda – uvjerena je ona.

Dodaje da je strašno što sud pušta zločince da hodaju slobodno i ne procesuira odgovorne za zločine nad Srbima.

– Na desetine gradova u BiH gdje su bili zločini nad Srbima niko ništa ne pita. Niko ne govori o Podrinju, Sarajevu. Neće namjerno, plaćeni su i rade u interesu politike, a ne u interesu pravde – izjavila je Božica Živković Rajilić.

Potpredsjednik PDP i narodni poslanik Igor Crnadak kaže da je posebno poražavajuće obrazloženje u kojem se kaže da nema dokaza da se dogodio ratni zločin u prijedorskim dešavanjima, iako se imenom i prezimenom znaju civili koji su izgubili život.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Igor Crnadak

– Ovakve stvari nas udaljavaju od pomirenja, jer se pokazuje stav da su jedne žrtve važnije od drugih, a to uvijek stvara reakciju. Nadam se da će i u Prijedoru, kao i u drugim dijelovima BiH pravosuđe imati snage da otkrije, sudi i presudi svima koji su počinili zlodjela, jer je to jedini način da rat ostane iza nas i da se okrenemo budućnosti – kazao je Crnadak za Srpskainfo.

U napadu paravojnih formacija na Prijedor u zoru 30. maja 1992. godine od 20 pripadnika Vojske Republike Srpske osam je ubijeno, osam ranjeno i četiri zarobljeno, a od 19 civila šest ubijeno i 13 ranjeno.

Taj datum se godinama obilježavao kao Dan grada Prijedora, da bi se prije desetak godina vratio stari datum, 16. maj, dan prvog oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu. Od tada, 30. maj, kao dan odbrane grada, obilježavaju organizacije od javnog značaja proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Izvor: Srpskainfo